Podivnou zelenou skálu na Marsu zkoumá Rover Perseverance

 Vesmír 
12. dubna 2021 21:52 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
NASA zatím neodhalila identitu zelené horniny na Marsu NASA/JPL-Caltech/MSSS
Laser vozítka Perseverance ještě stále neodhalil tajemství podivného kusu marťanské skály, který toto průzkumné vozítko objevilo. Zeleně zabarvený kus skály se totiž nepodobá ničemu, co je na Marsu k vidění.

Hypotézy o původu podivného zeleného kousku kamene se množí od chvíle, kdy jej rover Perseverance objevil. Je to něco místního? Nebo to na Mars spadlo jako třeba kousek meteroritu? Nebo je to úplně něco jiného?

Rover zkouší laser

"Je to asi 15 cm dlouhé,“ zatweetoval rover. "Když se podíváte pozorně, můžete si všimnout řady laserových značek, které jsem vytvořil, abych se dozvěděl více.“

Laser je součástí nástroje SuperCam, kterým rover disponuje. Vědci doufají, že v průběhu času nám laser poskytne více informací o složení podivné horniny, která vědcům řekne, zda se vytvořila na místě nebo tam byla transportována nějakým procesem. Pokud se na svém současném místě nevytvořila, mohla být odnesena vodou  do kráteru Jezero, nebo by to mohl být kousek meteoritu, jako například ten, který v roce 2014 spatřil rover Curiosity.

Identitu horniny neodhalilo ani sedm vědeckých nástrojů roveru

Rover je nyní středobodem mise NASA na Mars a už prozkoumal kráter Jezero, kde hledal známky starověkého života. Kráter býval hlubokým jezerem a říční deltou a NASA doufá, že poskytne mnoho informací. Rover ukládá nejslibnější vzorky pro budoucí misi, která by vzorky měla odvézt na Zemi.

Rover má na palubě sedm vědeckých nástrojů. SuperCam sedí na stožáru Perseverance a může vysílat laserové paprsky na cílové skály do vzdálenosti až 7 metrů od roveru. Každý laserový paprsek vytváří oblak odpařené horniny, jejíž složení lze analyzovat kamerami a spektrometry SuperCam.

První aktivita SuperCam na Marsu se odehrála už 2. března, kdy vystřelila na cíl zvaný Máaz, navajské slovo pro Mars. Tým Perseverance neformálně nazval svůj region Jezero Canyon de Chelly podle národní památkové oblasti Navajo v severovýchodní Arizoně a národ Navajo pracuje ve spolupráci s laboratoří Jet Propulsion Laboratory NASA na výběru vhodných jmen pro použití na Marsu.

Nicméně NASA zatím nezveřejnila žádné, tedy ani dílčí informace o tom, čím by kousek zelené skály mohl být a zda se tedy roveru povedla alespoň základni analýza této podivné horniny. Dále čtěte: Satelitní síť Elona Muska může učinit ze Země hlavní cíl mimozemského zájmu.

Témata: Mars, skála, hornina, rover, laser
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47