Průzkumníci objevili vrak slavného torpédoborce z druhé světové války

 Objevy 
11. dubna 2021 07:07 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Legendární torpédoborec na dně oceánu zůstane Caladan Oceanic
Průzkumníci konečně identifikovali vrak torpédoborce amerického námořnictva, který se potopil během jedné z nejhrdinnějších akcí druhé světové války.

Torpédoborec USS Johnston bránil lehce vyzbrojené doprovodné lodě před mnohem většími japonskými silami, které zahrnovaly i slavnou bitevní loď Yamato. Torpédoborec tak zachránil životy tisícům námořníků a kapitán lodi získal posmrtně čestnou medaili Kongresu.

Osudová bitva u Filipín

Osudová bitva o záliv Leyte se odehrála v říjnu 1944 a postavila americké námořnictvo proti japonským vzdušným a námořním silám. Bitva byla rozhodujícím vítězstvím spojenců, zničila velkou část japonského námořnictva a umožnila následně osvobodit Filipíny.

Bitva o záliv Leyte zahrnovala jednu z nejdivočejších akcí flotily, do níž bylo zapojeno americké námořnictvo. Zatímco námořnictvo mělo rozhodující převahu lodí a letadel, ve čtvrté bitvě u ostrova Samar to bylo obráceně. Japonci do ní nasadili čtyři bitevní lodě, šest těžkých křižníků, dva lehké křižníky a 11 torpédoborců. A to včetně Yamato, největší bitevní loďi, která byla kdy postavena. 

Torpédoborec USS Johnston, vedený Ernestem Evansem, těžce poškodil mnohem větší křižník Kumano. Sám byl však několikrát zasažen a šel ke dnu. Bitvu přežilo jen 141 z 327 členů posádky. Evansovi byla udělena čestná medaile Kongresu za hrdinský protiútok, který téměř jistě zachránil tisíce životů. 

Vrak lodi byl objeven v roce 2019

Po celá desetiletí historici předpokládali, že lodě potopené v této bitvě leží v hluboké vodě. V roce 2019 však podvodní průzkumný tým objevil vrak torpédoborce třídy Fletcher. Expedice ale nedokázala určit totožnost torpédoborce, kterým mohl být USS Johnston nebo její doprovod USS Hoel, který se během bitvy také potopil.

Minulý týden průzkumníci z Caladan Oceanic potvrdili, že jde o USS Johnston. Caladan, založený dvěma bývalými důstojníky amerického námořnictva, použil k průzkumu vraku ponorku s posádkou. Ta na předním trupu torpédoborce našla jeho číslo 557 a také 5palcová děla a torpédové trubky namontované na palubě.

Vrak ovšem minimálně zatím zůstane na svém místě na dně oceánu. Všechny americké válečné lodě, respektive jejich vraky, jsou chráněny zákonem, který chrání všechny námořní vraky USA po celém světě před lupiči, hledači pokladů a dalšími, kteří jim mohou způsobit nějakou škodu. Dále čtěte: V Polsku byly objeveny kostry zavražděných jeptišek z období druhé světové války.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve