Díky změně klimatu přijdeme o dobrou kávu
Vyplývá to z nové studie mezinárodního týmu vědců, která se zabývala zvláštními dopady změny klimatu na největší africký národ produkující kávu. Výsledky studie jsou zásadní jak pro miliony drobných farmářů v zemi, kteří vydělávají více na speciální kávě než na běžné kávě, tak pro baristy a milovníky kávy po celém světě.
Jak je to možné? "Změna klimatu má protichůdné dopady na produkci kávy v Etiopii. Oblast, která je vhodná pro průměrně kvalitní kávy, by se podle našich počítačových simulací mohla ve skutečnosti postupně zvětšovat až do 90. let tohoto století,“ říká hlavní autor Abel Chemura z Postupimského institutu pro výzkum dopadu klimatu (PIK). Na druhé straně se vhodná oblast pro pěstování vysoce kvalitních speciálních druhů káv, která je ceněna pro své květinové, ovocné a kořeněné tóny, pravděpodobně zmenší, pokud bude změna klimatu pokračovat bez kontroly. A to rozhodně pocítí milovníci kávy po celém světě.“
Vhodná místa pro pěstování speciálních druhů kávy se zmenšují
V různých scénářích vědci zkoumali, jak celkem 19 klimatických faktorů ovlivní v budoucnu pěstování pěti odlišných typů speciálních káv, včetně průměrné teploty, ročních úrovní srážek a sezonnosti. Například pokud se oteplí, kávová třešeň dozrává rychleji, než se vyvíjí zrno, což vede ke snížení kvality kávy. Na druhou stranu zvýšené srážky upřednostňují obecně produkci kávy, ale nemusí být nutně výhodné pro jednotlivé speciální druhy kávy.
Zatímco tedy vědci předpokládají, že plocha vhodná pro čtyři z pěti speciálních druhů kávy se bude zmenšovat, některé budou zasaženy více než jiné. Například renomovaný typ Yirgacheffe, jeden z nejstarších a nejvyhledávanějších druhů kávy na světě pěstovaný na jihozápadě Etiopie, by podle nejhoršího scénáře mohl do konce 21. století ztratit více než 40 % své vhodné plochy pro pěstování.
Rána pro etiopskou ekonomiku
To by nemělo vliv pouze na milovníky kávy po celém světě, ale mělo by to také důsledky pro ekonomiku v Etiopii. "Pokud by byli etiopští zemědělci nuceni přejít na pěstování konvenčních, méně chutných a hořkých druhů káv, najednou by konkurovali systémům průmyslové výroby jinde, které jsou samozřejmě efektivnější. Pro zemi, kde vývoz kávy představuje zhruba třetinu veškerého zemědělského vývozu, by to mohlo být fatální,“ upozorňuje Chemura.
Mohou však existovat způsoby, jak tento trend zastavit. "Jelikož různé druhy speciálních káv jsou silně ovlivňovány různými místními klimatickými, prostorovými a půdními faktory, je zapotřebí adaptačních opatření přizpůsobených každému konkrétnímu regionu,“ dodává Christoph Gornott. "Naše studie podtrhuje význam lokalizovaného adaptačního plánování a reakcí. Ukazujeme, jak má změna klimatu velmi konkrétní účinky na dostupnost a chuť jednoho z nejoblíbenějších nápojů na světě. A co je důležitější, na ekonomické příležitosti v místních komunitách.“ Dále čtěte: Hromadné vyhynutí mořských živočichů je na obzoru, voda okolo rovníku je příliš horká.