Nejstarší známý pivovar byl objeven v Egyptě. Pivo zde teklo proudem

 Objevy 
22. února 2021 07:39 / Radek Chlup
  0
📷
3 fotografie v galerii
V nádržích mohlo být najednou vyprodukováno až 22 400 litrů piva AFP/ Egyptian Ministry of Antiquities
Před pěti tisíci lety v Egyptě teklo pivo proudem. Ministerstvo turismu oznámilo nález egyptských a amerických archeologů, kteří na starodávném pohřebišti Abydos v jižním Egyptě odkryli nejstarší nalezený pivovar na světě.

Pivovar pochází z dob vlády faraona Narmera, který sjednotil Horní a Dolní Egypt a založil první dynastii v letech 3150 až 2686 před naším letopočtem. Skládá se z osmi velkých ploch, jednotek pro výrobu dnes tolik oblíbeného alkoholického nápoje. Každý sektor čítal 40 hliněných nádob ve dvou řadách. V nádržích byla zahřívána směs obilných zrn a vody, a ta byla řízena svislými pákami z hlíny.

Nápoj k obětním slavnostem

Matthew Adams, výzkumník z Newyorské univerzity, který stál v čele egyptských a amerických archeologů, prozradil, že produkce piva jela na plné obrátky. Najednou mohla vyrobit až 22 400 litrů piva!

Nápoj, který byl v pivovaru vyroben, lidé pili při královských obětních rituálech, které se pořádaly ve zdejších chrámech zasvěcených Osirisovi, bohu podsvětí. „Důkazy o spotřebě piva při obětních obřadech byly nalezeny během výkopů v těchto pohřebních zařízeních,“ stojí v prohlášení Egyptského ministerstva turismu. 

Důkazy o výrobě piva ve starověkém Egyptě nejsou nové. Například v roce 2015 byly v izraelském městě Tel Aviv objeveny pět tisíc let staré fragmenty nádob, které byly Egypťany využívány k výrobě piva.

Vývoz piva po Nilu

Pivo je staré jako vyspělá civilizace sama. Společně s medovinou a datlovým vínem jde o nejstarší kvašený nápoj vyráběný člověkem. Zatímco bohaté vrstvy ve starověkém Egyptě se oddávaly tehdy méně běžnému alkoholu, vínu, pivo platilo za nápoj národního významu. Lidé jej pili při pracích na polích, stavbách budov a pyramid, při recepcích, na zábavách v městských podnicích.

Pivo také bylo vyváženým artiklem. Obchodníci na lodích jej po Nilu přepravovali v amforách. Dodávky putovaly do měst, podniků a také do vil bohatých Egypťanů. Nejčastěji konzumované pivo bylo černé, světlým pivem si lidé připíjeli hlavně o svátcích. Egypťané nápoj rovněž modifikovali pro zvýraznění chuti a zvýšení obsahu alkoholu. Přidávali bylinky a datlový cukr. Psali jsme také: Archeologové v Egyptě odkryli mumii se zlatým jazykem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda