Poprvé v historii se astronomům podařilo spatřit oblaka jedovatého oxidu siřičitého ve sluneční soustavě

 Vesmír 
26. října 2020 07:38 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Sopečná aktivita na měsíci Io je obrovská NASA
Astronomům se vůbec poprvé podařilo detekovat oblaka jedovatého oxidu siřičitého, který je v obrovském množství chrlen z povrchu měsíce Io, který obíhá kolem Jupiteru. Tento jupiterův měsíc je neuvěřitelně vulkanicky aktivním místem a na jeho povrchu se nachází více než 400 aktivních sopek.

Vůbec poprvé v historii se astronomům podařilo spatřit oblaka oxidu siřičitého, který je uvolňován vulkanickou činností na Jupiterově měsíci Io. Oblaka toxického vulkanického plynu z vybuchujících sopek vědci pozorovali pomocí rádiových snímků a konečně tak přinesli odpověď na léta nezodpovězené otázky ohledně tohoto záhadného měsíce.

Měsíc Io je vskutku jedinečný svět, jehož povrch je protkán obrovským množství aktivních sopek. Povrch tělesa, na které působí gravitace několika objektů, je podle odhadů posetý až čtyřmi stovkami velkých aktivních sopek.

Zvláštní oranžové zbarvení

V jeho slabé atmosféře je oxid siřičitý v obrovském množství rozptýlen a v noci se pak usazuje na povrchu, což měsíc zbarvuje do oranžových odstínů. Vědci tak mají možnost lépe pochopit, jaký vliv má takové množství sopek na atmosféru měsíce a kolik ho unikne do vesmíru. Vědcům se také podařilo zjistit, že přímo z vulkanické činnosti měsíce pochází přibližně třicet procent všeho toxického plynu.

Díky radioteleskopu vědci zjistili, že oxid siřičitý nezůstává v atmosféře měsíce celou dobu. V noci, kdy teplota klesne pod bod mrazu oxidu siřičitého, se dostává zpět na pevnou zem. Jakmile však povrch zasáhne sluneční svit, plyn opět sublimuje zpět do atmosféry.

Vědci už vědí, že většina plynu a atmosféry z měsíce uniká díky složité interakci mezi Jupiterem a jeho magnetickým polem rychlostí kolem 1 metrické tuny za sekundu, což přispívá kolosálnímu plazmatickému jevu, který je pro tento měsíc typický. Zbývající atmosféra může odhalit mnoho o vnitřních geologických procesech měsíce, což by vědcům mohlo pomoci porozumět některé dynamice planet mimo naši sluneční soustavu. Dále čtěte: (Nový výzkum zjistil, že atmosféra naší planety může způsobovat reznutí Měsíce).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47