V Česku jsou největší optické dalekohledy světa. Pozorují Krabí mlhovinu

 Vesmír 
11. června 2022 16:29 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Čeští vědci testují dva největší optické dalekohledy světa AV ČR / volný zdroj
Češi jsou opět součástí vesmírného výzkumu. V současné době se totiž na observatoři Astronomického ústavu AV ČR nachází dva největší optické dalekohledy světa. Ve zkušebním provozu pozorují Krabí mlhovinu.

Krabí mlhovina je zajímavá zejména tím, že je prvním pozorovaným pozůstatkem supernovy. Je zdrojem radiace, která zase slouží k pozorování objektů, které mlhovinu zakrývají. Krabí mlhovina se nachází asi 6 500 světelných let daleko v souhvězdí Býka. Je na ní pozoruhodné i to, že se stále zvětšuje.

Dva identické dalekohledy nyní pozorují observatoře v Ondřejově jedny z nejenergičtějších fotonů, které přicházejí z vesmíru. Dalekohledy se zaměřují na detekci tzv. Čerenkovova záření. "Superenergetické částice světla, fotony, se asi dvacet kilometrů nad povrchem Země poprvé srazí s částicí, která je v atmosféře, a postupně začne vznikat sprška kosmického záření, v níž je hodně Čerenkovova záření – modravého viditelného světla,“ vysvětlil Michal Prouza z Fyzikálního ústavu AV ČR. 

Oba dalekohledy jsou na observatoři umístěny necelých 200 metrů od sebe a pozorováním Krabí mlhoviny se vlastně testují. Právě tato důležitá činnost byla svěřena českým vědcům. "Našim hlavním cílem je pochopit fungování zdrojů kosmických fotonů s energií kolem 1 teraelektronvoltu, což je asi bilionkrát více, než mají fotony viditelného světla,“ uvedl v tiskovém prohlášení Petr Trávníček z Fyzikálního ústavu AV ČR.  

A co přesně čeští vědci s dalekohledy dělají? Kužel Čerenkovova záření pozorují ze dvou různých úhlů. Stereo měření jim umožňuje s mnohem větší přesností rekonstruovat, odkud původní foton přiletěl a jakou měl energii. Čerenkovovo záření je totiž vlastně taková elektromagnetická obdoba zvukové rázové vlny. Záření objevil v roce 1934 sovětský fyzik Pavel Alexejevič Čerenkov.

Oba velké dalekohledy, které čeští vědci nyní testují pozorováním Krabí mlhoviny, jsou kvalitou srovnatelné s přístroji, které budou pracovat na nejcitlivější mezinárodní observatoři vysokoenergetického záření gama na světě Cherenkov Telescope Array (CTA). U testovaných dalekohledů proto Češi také zjišťují, zda navržené technologie fungují správně. V Česku by teleskopy měly být do roku 2024.  "Poté, co budou u nás v Ondřejově otestovány, budou definitivně umístěny v mnohem větší nadmořské výšce v Jižní Americe, kde budou ve spolupráci s dalšími exempláři tvořit celé pole Čerenkovových teleskopů,“ prozradil Michal Bursa z Astronomického ústavu AV ČR. 

Observatoř v Ondřejově leží jen 35 kilometrů od Prahy v nadmořské výšce 500 metrů. I bez současných optických dalekohledů je tato hvězdárna významná tím, že je v ní trvale umístěn největší zrcadlový dalekohled v Česku. Díky tomu také vědci z observatoře už objevili několik stovek asteroidů. Na observatoři je také zařízení ke sledování meteoritů, díky čemuž byl v Ondřejově objeven původ a dráha Čeljabinského meteoru. Hvězdárna je zajímavá také tím, že uchovává československou vlaječku, kterou měl s sebou na Měsíci Eugene Cernan, velitel Apolla 17.  Hvězdárna je přístupná i veřejnosti.

Autorský článek, další zdroj: AV ČR

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47