Sníh na teplé planetě. Na Plutu jsou zasněžené hory a vědci konečně ví proč

 Vesmír 
25. října 2020 08:09 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zasněžené hory vědce překvapily NASA/JHUAPL/SwRI
Díky kosmické lodi NASA New Horizons nyní toho o složitosti planety Pluto víme docela hodně. Včetně toho, kde se na této trpasličí planetě vzaly zasněžené hory.

V roce 2015 se tato kosmická loď dostala do vzdálenosti 12 500 km od Pluta. Během průletu dokázala New Horizons charakterizovat atmosféru Pluta i jeho povrch.

Sníh na teplé planetě

Mezi věcmi, které kosmická loď New Horizons viděla, byla oblast zasněžených hor. Tady na Zemi to funguje tak, že čím větší výška, tím jsou chladnější podmínky, což vysvětluje pozemské zasněžené hory. Ale na Plutu existuje teplotní inverze, což znamená, že je to přesně obráceně. Tedy čím výše, tím je teplejší.

Je to kvůli slunečnímu záření. Průměrná atmosférická teplota ve výšce je o desítky stupňů Celsia vyšší než povrch planety. Proč je tam tedy na horách mráz?

Tým výzkumníků pod vedením členů z CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) se touto otázkou zabýval v nové studii.

New Horizons našla sníh na Pigafetta Montes a Elcano Montes, které se nacházejí v oblasti Cthulhu Macula na rovníku planety Pluto. Plutův sníh není jako sníh tady na Zemi. Je to zmrzlý metan, ne zmrzlá voda. Pluto je chladný svět s jemnou atmosférou a v jeho velmi tenké atmosféře je malé množství metanu. Jak se tedy z něho zformoval sníh na vrcholcích hor?

Když vzduch klesá, otepluje se

Když vlhký vzduch stoupá a když se dostatečně ochladí, kondenzuje a padá jako sníh. Je to dobře pochopený jev zde na Zemi, ale nedokáže vysvětlit výskyt sněhu na Plutu.

Tým pomocí klimatického modelu zjistil, jak tam na hory padá metanový sníh. Tenká atmosféra Pluta je většinou tvořena dusíkem se stopovými množstvími metanu a oxidu uhelnatého. S pouze stopovým množstvím metanu je ale těžké vysvětlit všechen ten sníh.

Při práci s klimatickým modelem vědci zjistili, že dynamika atmosféry Pluta koncentruje metan ve vyšších nadmořských výškách. Pouze na vrcholcích hor je dostatek metanu pro tvorbu sněhu. V nižších nadmořských výškách prostě není metanu tolik.

Protože Pluto nemá hustou izolační atmosféru jako Země, je trpasličí planeta ve vyšších nadmořských výškách teplejší díky slunečnímu záření, protože teplo je absorbováno metanem v atmosféře. Toto platí pro prvních několik kilometrů nadmořské výšky. Tento proces absorpce tepla metanem neprobíhá v oblastech, kde je na povrchu led dusíku, protože může sublimovat a ochladit prvních několik kilometrů nadmořské výšky v atmosféře.

Atmosféra Pluta je příliš tenká, aby zahřála povrch planety, takže když na povrchu není zmrzlý dusík, existuje "lokální radiační rovnováha“. Tato rovnováha je nezávislá na nadmořské výšce a je chladnější než atmosféra nad ní. V důsledku toho se vzduch v blízkosti povrchu ochladí, zhoustne a chce neustále proudit po svahu. Výsledkem je, že Plutu dominují sestupné větry. Proto je jeho tvorba sněhu tak záhadná. Je to úplně jiné než na Zemi, kde se vzduch ochlazuje, jak stoupá, a ukládá svou vlhkost v podobě sněhu na horách.

To ale zřejmě není vše, co tato ledová planeta umí. Vědci už začali mluvit o nové misi. New Horizons provedla pouze průlet kolem planety Pluto, takže data jsou omezena pouze na jednu stranu tohoto vzdáleného světa.

Planetární vědec Alan Stern si myslí, že dalším krokem je kosmická mise k Plutu. Součástí této mise by mohl být také přistávací modul. Dále čtěte: Takto vypadá poslední záblesk světla z hvězdy pohlcené černou dírou.

Témata: Pluto, hory, sníh, vesmír, mise
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008