Šokující objev. Vědci odhalili nový orgán v lidské hlavě, který souvisí s rakovinou a nemocí Covid-19

 Věda a Výzkum 
23. října 2020 11:55 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Objev skrytého orgánu přichází po 300 letech Valstar, et. al./Radiotherapy and Oncology
Vědci našli dosud neobjevený orgán hluboko uvnitř lidské hlavy, kde se nosní průchody setkávají se zadní částí krku. Ano, tato zpráva je skutečně mimořádně šokující.

Vědci tvrdí, že objevený orgán je pravděpodobně čtvrtým párem slinných žláz. Pokud nález potvrdí další nezávislá vědecká skupina, bude to první objev nového lidského orgánu za přibližně 300 let.

Slinné žlázy hrají roli při léčbě rakoviny

Místo, kde se žlázy nacházejí, je to, odkud jsou odebírány výtěry na COVID-19, ale nová studie z Nizozemska přišla takříkajíc z jiného úhlu. Při studiu skenů pacientů vědci identifikovali skryté čtvrté slinné žlázy jako příčinu drsného vedlejšího účinku radiologické léčby rakoviny.

"Pozorovali jsme, že skeny zobrazovaly neznámou strukturu v nosohltanu, podobnou známým hlavním slinným žlázám. Pokud je nám známo, tato struktura neodpovídala předchozím anatomickým popisům. To by mohlo mít v onkologii klinický význam, protože je známo, že vysokodávková radioterapie slinné žlázy během léčby rakoviny hlavy a krku nebo mozkových metastáz poškozuje,“ napsali vědci.

Postižení pacienti pociťují zhoršený příjem potravy, trávení, problémy s řečí a zvýšené riziko vzniku zubního kazu a orálních infekcí. Objev čtvrtých slinných žláz tak může přinést relativně jednoduché řešení, jako je stínění této oblasti během radiologie.

Jak je možné, že tyto slinné žlázy dosud nikdo nenašel?

Co je v našich hlavách, je do jisté míry stále dost tajemné. Je těžké sledovat, co se děje v hromadě tkáně, jejíž části jsou od sebe jen složitě rozeznatelné. V tomto případě však sehrála roli struktura žláz, které si vědci všimli.

"Logickým dalším krokem se zdá být optimalizace radioterapie," uzavírají vědci. Nicméně odpověď na otázku, jak je možné, že po 300 let žádný lékař, vědec ani nějaká současná pokročilá technologie tyto slinné žlázy neobjevila, zůstává stále nezodpovězena. A to ani v souvislosti s probíhající koronavirovou pandemií. O žlázách dosud nikdo nevěděl ani přes fakt, že přesně z tohoho místa se provádí odběr vzorků. Dále čtěte: Vědci našli překvapivé vysvětlení nejhorší pandemie všech dob, španělské chřipky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47