Evropští vědci zveřejnili trajektorii, po které mise ExoMars poletí v roce 2022 na rudou planetu

 Vesmír 
12. října 2020 12:35 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Evropský rover přistane na Marsu v roce 2023 ESA
Vědci z ESA zveřejnili trasu, po které poletí mise ExoMars 2022 na rudou planetu. Trajektorie, která přenese kosmickou loď ze Země na Mars za 264 dní, předpokládá přistání na povrchu Marsu 10. června 2023, kolem 17:30 SELČ.

Počasí na Marsu, typ nosiče rakety a zákony fyziky, jimiž se planety řídí, určily dvanáctidenní spouštěcí okno mise počínaje 20. zářím 2022. Efektivní orbitální přenosy, dobrá komunikace a žádné velké prachové bouře na marťanském horizontu činí zvolenou trajektorii nejrychlejší a nejbezpečnější volbou.

Volba nejlepší trasy

Když jsou evropské a ruské týmy konfrontovány s tím, jak se dostat na Mars, musejí počítat s mnoha faktory. Tým pro analýzu misí v Evropském středisku pro kosmické operace (ESOC) v Německu vzal v úvahu výkon ruského odpalovače Proton a identifikoval řadu možných trajektorií.

"Na výběr jsme měli několik přenosových trajektorií a kosmická loď již byla pro tuto misi postavena,“ říká Mattia Mercolino, hlavní systémový inženýr společnosti ExoMars. "Tyto proměnné nám mimo jiné kladly omezení spojená s výkonem, teplotními prahy a orientací na Zemi během prvních fází letu.“

Velkou roli hrála také schopnost komunikovat s kosmickou lodí.

"Jedna z alternativ měla delší startovací okno, ale horší spojení s kosmickou lodí během prvních dnů. Tato volba byla příliš riskantní, zvláště když chcete mít plnou kontrolu na začátku mise,“ vysvětluje Tiago Loureiro, vedoucí provozu kosmických lodí.

Konečná trajektorie je sice o něco delší, konkrétně o týden, a spouštěcí sekvence vyžaduje více manévrů, ale nejednalo se pouze o pozemská omezení. "Orbitální charakteristiky Marsu a prachové bouře byly pro naše rozhodnutí zásadní," říká Loureiro.

Prachové bouře jsou problém

Prachové bouře jsou na Marsu časté, ale také je obtížné je předvídat. Roční období hraje svoji roli a bouřlivé počasí se na jižní polokouli pravděpodobněji vyskytne během jara a léta. Místem přistání mise ExoMars je proto Oxia Planum, místo na severní polokouli.

Přestože ExoMars přistane tedy mimo sezonu prachových bouří, nahromadění prachu na solárních panelech sníží dodávku energie a může dokonce vynutit dočasné vypnutí roveru ESA Rosalind Franklin i ruské povrchové platformy Kazachok.

Evropští vědci chtějí provozovat rover na Marsu co nejdéle. Rosalind Franklin se dokáže s prachem vyrovnávat po několik dní, včetně toho, že jeho solární panely pokryje prach.

Práce na zemi

Spuštění kosmické lodi, její vystřelení přes sluneční soustavu, přistání a průzkum Marsu, to vše se odehraje bez luxusu interakce s kosmickou lodí nebo s roverem v reálném čase. Odeslat první evropský rover na Mars vyžaduje skutečnou týmovou práci. Každé krok byl pečlivě naplánován společně s ruskými partnery a do projektu je zapojeno několik řídicích středisek z různých zemí.

ESA bude během prvních dnů na Marsu kontrolovat komunikaci mezi roverem Rosalind Franklin a povrchovou platformou Kazachok. V rámci programu ExoMars bude Trace Gas Orbiter, který obíhá Mars téměř čtyři roky, sloužit jako platforma přenosu dat pro podporu komunikace.

Několik týdnů po přistání a pouze v případě, že je povrchová plošina bezpečná a schopná samostatného provozu, předá ESA kontrolu nad Kazachokem společnosti Roscosmos. Dále čtěte: Ve vesmíru je mnoho zlata. Nikdo neví, odkud se bere.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty