Nejnovější objev na Venuši měli vědci na dlani už před lety. Nikdo si ho tenkrát nevšiml

 Vesmír 
14. října 2020 08:07 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Venuše má v astmosféře plyn, který vzniká z organických sloučenin Pixabay
V polovině září otřásla astronomickým světem zpráva o objevu stop specifického plynu v atmosféře Venuše. Na tomto by nebylo nic tak zajímavého, pokud by ovšem plyn s názvem fosfan nevznikal z organické hmoty. Ihned se objevily diskuze o možném výskytu života na Venuši. Nové analýzy ukázaly, že tento objev už mohl být čtyřicet let známý.

V polovině září astronomové překvapili velice nečekanou zprávou o objevení stop plynu, který je na Zemi úzce spjat s existencí života. Plyn zvaný fosfan je produkován mikroby a následně uvolňován do zemské atmosféry.

Tento plyn, který může naznačovat život, byl paradoxně objeven na planetě, kde panují naprosto nehostinné podmínky. Množství plynu v atmosféře Venuše může být podle vědců značné, a zatím není jasné jak se plyn na planetě tvoří. Vědci se nyní snaží najít způsoby jak přítomnost fosfanu v atmosféře Venuše znovu potvrdit

Podoba se Zemí

Venuše je terestrická planeta, co do velikosti a hrubé skladby velmi podobná Zemi. Povrch planety je dokonale zahalen v mračnech silné oblačnosti, takže není možné ho zkoumat shora. Existují také teorie, že Venuše, podobně jako Země, měla oceány kapalné vody.

Planeta má velice hustou atmosféru, kterou tvoří převážně oxid uhličitý, jenž způsobuje velice silný skleníkový efekt. Ten postupem času narostl do takových měřítek, že teploty na povrchu neumožňují existenci kapalné vody a planeta se stala zcela neobyvatelnou.

Co je pod atmosférou, se dlouho nevědělo

Spekulace o tom, co se nachází pod hustou oblačností Venuše, vyvrátila až sonda Veněra 7 15, která v prosinci 1970 přistála na jejím povrchu. Přispěla také sonda Pioneer 13, vypuštěná v prosinci 1978, která nesla na palubě přístroj na zkoumání chemického složení atmosféry Venuše. Sonda po vypuštění na padáku pomalu klesala k povrchu, sbírala údaje a posílala je zpět na Zemi. Právě tato data z přístrojů sondy nyní vědci znovu analyzovali a objevili tam stopy stejného plynu. 

Tyto podivné důkazy, které naznačují život ve světě, jehož podmínky jsou neslučitelné s jakoukoliv formou života, tak mohli vědci objevit už před lety. Během předchozího výzkumu si však hodnot nikdo nevšiml. Dále čtěte: (Země již brzy nebude schopna přijmout volání sondy Voyager 2 z mezihvězdného prostoru).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod