Neobvyklé fotografie ukazují, jak dvousetkilová gorila podstoupila vyšetření CT

 Země a Příroda 
23. června 2020 07:04 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Gorila měla problémy s polypy v nose Adrian Tordiffe
Co dělat, když má gorila vážící dvě stě deset kilogramů potíže s dýcháním? Přece naložit ji do helikoptéry a dopravit ji do nemocnice na vyšetření CT. Přesně to se stalo v Johannesburgu.

Od prosince 2019 trpěl čtyřiatřicetiletý gorilí samec Makokou trvalým výtokem z nosu. Veterináři v zoo provedli v květnu komplexní vyšetření, které odhalilo, že Makokou má v nosu zánětlivé polypy, které je třeba chirurgicky odstranit.

První gorila, která letěla helikoptérou

Aby zkontrolovali rozsah onemocnění a naplánovali chirurgický zákrok, veterináři zoo v Johannesburgu Dr. Kresen Pillay a Dr. Justine Grace doprovázeli Makokou 6. června do Veterinární akademické nemocnice Onderstepoort na univerzitě v Pretorii, která se nachází asi 53 kilometry od ZOO, aby gorilí samec podstoupil vyšetření CT hlavy.

A aby se tam i zpět uspaná gorila dostala co nejrychleji, zoo jí zajistila transport helikoptérou v doprovodu lékařů Adriana Tordiffa a Kresena Pillaye.

Vzdálenost od zoo k nemocnici by velmi znesnadnila transport Makokoua jak za bdělého stavu, tak dokonce i při sedaci. Transport by pro něho byl velmi traumatizující a stresující.

Makokou je gorila nížinná, což je poddruh pocházející z deštných pralesů v povodí Konga ve střední Africe a podle Světového fondu pro ochranu přírody je považována za nejpočetnější ze všech poddruhů goril. Podle prohlášení zoo mu bude 9. července 35 let.

Gorilu uspala šťáva

Než se Makakou dostal do vrtulníku, dostatečně velkého, aby pojmul ležící obrovskou gorilu s doprovodem, vypil si svoji ovocnou šťávu, která ovšem obsahovala sedativa. CT vyšetření ukázalo úplné zablokování tří hlavních dutin a po vyšetření byl Makokou naložen zpět do vrtulníku a odletěl zase do zoo.

Makokou tak v klidu odletěl zpět do svého výběhu poté, co bylo provedeno skenování, zatímco ještě blaženě spal a vůbec nevěděl, že se zapisuje do historie jako první gorila, která kdy letěla vrtulníkem. Hned druhý den byl zase v pořádku a o svém dobrodružství nic nevěděl. Dále čtěte: Biologové zachytili nový druh chobotnice, která žije v obrovských hloubkách.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod