Tři americká letadla, která zmizela během druhé světové války, byla konečně nalezena

 Objevy 
29. února 2020 09:22 / Mirka Malá
  7
📷
3 fotografie v galerii
Trosky letadel leží na dně laguny v Mikronésii University of Delaware
Tři americká letadla z druhé světové války, která byla sestřelena během bitvy v Tichém oceánu, tehdy zmizela doslova beze stopy. Nyní, po dlouhých 76 letech, byly trosky strojů konečně nalezeny.

Operace, která měla ztracená letadla najít, byla nakonec úspěšná. Tři stroje leží na dně laguny Truk ve státě Chuuk, části Mikronésie.

Stovky amerických letadel vypuštěných z letadlových lodí 17. února 1944 během operace Hailstone narazily na japonskou námořní základnu v laguně Truk, která měla velmi dobrou vojenskou obranu.

Když se konečně kouř, který po sobě dvoudenní bitva zanechala, vytratil, ukázalo se, že bylo zničeno více než 250 japonských letadel a téměř 50 lodí. Ztratilo se však také 30 amerických letadel spolu s 23 letci a posádkami. Tři chybějící letadla ale dosud nebyla k nalezení. Až doteď.

Od roku 2012 má Projekt Recover za úkol najít ztracená letadla. K dispozici je ta nejmodernější současná technika, tedy sonary, termální kamery a podvodní roboti.

Americké letadlové lodě USS Enterprise a USS Intrepid tehdy do bitvy pouštěly jedno letadlo za druhým. Tři stále nenalezená nakonec na základě výpovědí tehdejších svědků z ostrova nasměrovala pátrací akci k laguně Truk.

Podvodní průzkumy, které probíhaly od dubna 2018 do prosince 2019, pátraly na téměř 70 čtverečních kilometrech mořského dna v laguně Truk. Sonar identifikoval potenciální trosky letadel, které vědci poté podrobněji prozkoumali díky potápěčům a robotům vybavených kamerami s vysokým rozlišením. Nakonec trosky ztracených válečných strojů našli v hloubkách od 31 do 66 metrů.

Z laguny je turistická destinace

Mnohé z velkých japonských lodí, které se během válečné bitvy v roce 1944 v laguně rovněž potopily, za dlouhá desetiletí zarostly korály a staly se z nich oblíbené potápěčské destinace.

Ztracená americká letadla se po pádu do moře pochopitelně roztříštila na stovky menších fragmentů, které se snadno zamíchaly mezi trosky japonských plavidel. A to je zřejmě hlavní důvod, proč i přes velký potápěčský ruch v laguně zůstávaly hledané stroje neobjevené.

Co se týče posádek, které byly na palubě letadel, existuje vysoká pravděpodobnost, že uvnitř trosek bude možné najít jejich kostry, zejména pak posádky bombardéru F-1 Avenger, ve kterém byli dva členové posádky zamčeni uvnitř zadní části letadla.

Výzkumníci nyní budou plánovat, jak trosky i s ostatky posádek z laguny vyzvednout a přepravit je zpět domů. Dále čtěte: Jeskynní potápěči pod vodou objevili děsivý hrob starověké ženy s deformovanou lebkou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve