Koronavirus uvěznil do karantény astronauty, kteří mají letět na ISS

 Vesmír 
05. dubna 2020 10:55 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Posádka se těší dobrému zdraví Andrej Šelepin/Gagarin Cosmonauts
Dva ruští a jeden americký kosmonaut tráví poslední týdny v karanténě. Koronavirová pandemie ohrožuje i jejich plánovanou misi, v rámci které mají vystřídat současnou posádku na Mezinárodní vesmírné stanici známé jako ISS.

Astronauti by měli podle původního plánu vyrazit na Mezinárodní vesmírnou stanici 9. dubna. Pokud se termín nezmění a kosmonauti zůstanou díky karanténě zdrávi, odstartují do vesmíru tentokrát bez velkých ovací.

Tichý start

Posádka Expedice 63, která má odstartovat z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, se s největší pravděpodobností na Mezinárodní vesmírnou stanici vydá bez obvyklých oslav a ceremoniálů, které se konávají před startem v Moskvě.

Za vše samozřejmě může pandemie koronaviru, takže astronauti zůstanou izolovaní až do samotného startu, aby se po týdnech v karanténě nenakazili na poslední chvíli.

"Jsme připraveni letět, jsme zdraví, jsme v karanténě a jsme velmi dobře testováni," řekl americký astronaut Chris Cassidy v pondělí ve videu, které natočil v karanténě.

"Budeme vše sledovat z vesmíru a jsme velmi zvědaví, až se v říjnu vrátíme domů, jak bude svět vlastně vypadat. Jak dobře víte, poslední měsíc se situace neustále zhoršuje," dodal astronaut s tím, že členové expedice cítí účast se všemi, kteří jsou postiženi touto krizí.

I bez pandemie astronauti procházejí před samotným startem procesem takzvané stabilizace zdraví, který zahrnuje dva týdny v karanténě. Lékaři díky tomu zjišťují, že členové expedice aktuálně nejsou nemocní, a že zároveň neexistuje hrozba případného onemocnění, které by mohlo propuknout na vesmírné stanici.

ISS má na své palubě posádku astronautů nepřetržitě po dobu téměř 20 let, kdy slouží jako jakási zkušebna pro celou řadu vědeckých výzkumů, včetně studií pro lepší pochopení lidského imunitního systému a mikrogravitačních lékařských experimentů pro životně důležité využití na Zemi.

Poslat na stanici nemocné astronauty by mohlo mít fatální následky. Šíření nemoci by v uzavřeném prostoru bylo rychlé, a než by se k ISS dostana záchranná loď, mohla by nemoc prakticky zlikvidovat celou posádku. Dále čtěte: Obří a potenciálně nebezpečný asteroid v dubnu proletí kolem Země.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008