Infikované včely samy praktikují sociální distancování, aby zabránily přenosu viru ve vlastní kolonii

 Země a Příroda 
05. května 2020 06:51 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Infikované včely vlastní kolonii nenakazí Depositphotos
Pokud víme o virech jednu věc, tak to, že se rády šíří. Nový koronavirus nás rád používá jako své hostitele. Jiné viry mají rádi včely. Ale stejně jako my i včely bojují.

V případě jednoho konkrétního viru, který se nazývá izraelský virus akutní paralýzy, studie ukazuje, že včely skutečně používají určitou formu sociálního distancování, aby zabránily přenosu infekce ve své vlastní kolonii.

Včely medonosné žijí ve velkých komunitách, které v blízkých čtvrtích obsahují desítky tisíc příbuzných. Vědci se tedy začali ptát, jak mohou včely zabránit šíření infekce?

Včely neovládá virus, ale vlastní imunita

V nové studii vědci zjistili, že v jejich vlastním úlu se infikované včely méně kontaktují se svými sestrami a dokonce většinou ani nepraktikují krmení z úst do úst.

Vědci také na vlastní oči viděli včelí sociální distancování, když místo nakažení ostatních včel virem raději aktivovaly vlastní imunitní systém. Chování tedy není řízeno virem, ale vlastní imunitní odpovědí včel. Pokud tedy včely chtějí chránit svoji kolonii a jejich královnu před nemocemi, musí si nemocné včely poradit samy.

Včelám ani nic jiného nezbývá. Žijí v opravdu velkých koloniích, kde se všechny neustále dotýkají, všichni jsou úzce spjati. Jediným řešením je tak vyhnout se nejbližším kontaktům a zapojit imunitu.

Včely rády nakazí jiné úly

Zajímavostí je, že včely klidně nakazí virem jiné kolonie. A to je jediné místo, kde má virus nad včelami navrch. Vědci zjistili, že včely, které stráží úly z jiných kolonií, byly překvapivě méně agresivní vůči přilétajícím infikovaným včelám než vůči neinfikovaným včelám.

Infikované včely jsou přijímány do nové kolonie přibližně dvakrát rychleji než  imunostimulované včely. Vědci se proto domnívají, že virus mění chemické látky, které včely používají ke komunikaci o tom, kdo jsou a odkud pocházejí.

Je zde také možnost, že jedním ze způsobů, jak by virus mohl získat přístup do nových kolonií, je změna fyziologie včel tak, aby byla přijatelnější pro ostatní včelstva. A to je špatná zpráva pro včelaře, kteří obvykle mají hned několik úlů těsně vedle sebe.

Včelařům tak možná vzniká odpověď na otázku, proč nějaký včelí virus zlikviduje hned několik úlů najednou, byť se nákaza objevila původně jen v jednom úlu. Přenosu virů a dalších nemocí z úlu do úlu tedy včelaři mohou zabránit distancováním samotných úlů. Dále čtěte: Koronavirus není hrozbou jen pro lidstvo, ale také pro velké opice. Může mít katastrofické následky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47