Hroši kokainového krále Pabla Escobara v Kolumbii pomáhají říčním ekosystémům

 Země a Příroda 
10. dubna 2020 15:44 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Escobar choval hrochy na své haciendě Depositphotos
Hrochům, které do Kolumbie přivezl před desítkami let notoricky známý kokainový král Pablo Escobar, se nyní daří v ekosystému země. Vědci dokonce předpokládají, že říční stanoviště mohou těžit z přítomnosti těchto nepůvodních hrochů, protože tito velcí býložravci vyplňují ekologickou mezeru tohoto regionu.

Mnoho druhů velkých jedlíků rostlin, kteří kdysi putovali po planetě, bylo vyhnáno asi před 100 000 lety, přičemž jejich vyhynutí vyvrcholilo asi před 2,6 miliony až 11 700 lety. Jak velká býložravá zvířata mizela, jejich nepřítomnost vyhladověla půdu, změnila růst rostlin a dokonce ovlivnila toky a dostupnost vody.

Vědci však zjistili, že noví nepůvodní býložravci, jako jsou například hroši Pabla Escobara, by mohli tyto ekosystémy oživit a obohatit a mohli by tak činit nejen v Kolumbii, ale po celém světě.

Escobarův odkaz Kolumbii

Přestože nejslavnější narkobaron všech dob mnoho let svoji zemi fakticky terorizoval, nakonec jí přeci jen po sobě zanechal něco pozitivního.

Escobar dovezl čtyři hrochy z Ameriky v roce 1981 pro svou soukromou zoologickou zahradu u haciendy poblíž Medellína v rodné Kolumbii. Poté, co se jeho drogová říše zhroutila, hroši uprchli a od té doby se volně pohybují v divočině.

Během několika let se také stihli rozmnožit, a nyní díky Escobarovi žije v kolumbijské volné přírodě celkem 80 hrochů.

Vliv hrochů na ekosystém

V Kolumbii tak Escobarovi hroši představují náhradu za dávno vyhynulé druhy. Jinými slovy, hroši díky svému biologickému odpadu vracejí do půdy množství živin, čímž pomáhají růstu rostlin, kterým se jinak v málo živené půdě nedaří.

Hroši se nyní pasou na březích řek způsobem, který odráží návyky původních vyhynulých zvířat, a distribuují přes svoje výkaly živiny do půdy způsobem, který je  podobný těmto vyhynulým druhům. Dále čtěte: Prastará škeble vydala překvapivá tajemství.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve