Vědci přišli na to, že psí čenich má schopnosti, o kterých se dosud nevědělo

 Země a Příroda 
11. března 2020 09:11 / Mirka Malá
  3
📷
3 fotografie v galerii
Psí čumák má větší schopnosti, než se dosud myslelo Depositphotos
Psí nos je hladký, mokrý a chladný a odjakživa zajímá snad každého majitele psa. Ale ukázalo se, že jeho špička dokáže víc, než jen čichat. Ve skutečnosti může detekovat slabé tepelné signály.

Je to fascinující objev, který poskytuje další vhled do smyslových světů vysoce vyvinutých psích čenichů. Tým vědců z Lund University ve Švédsku provedl řadu experimentů, aby otestoval, zda psi dokážou zachytit malé tepelné stopy ve svém okolí. A byli překvapeni.

Jak to proběhlo?

Nejprve tým vyškolil skupinu tří psů, aby vybrali předměty, které byly zahřáté na asi 27 stupňů Celsia. Vědci pak zakryli objekty, které od sebe byly nerozeznatelné, černou elektrickou páskou a umístili je asi pět 1,5 metru od psů. Psi neomylně vybrali předměty, které byly zahřáté.

Vědci pak analyzovali mozkové skenování 13 psů, kteří byli vystaveni objektům emitujícím neutrální nebo slabé tepelné záření. Oblast mozku psa, která se spojuje s nosem (levá somatosenzorická kůra), se rozsvítila, když byli psi vystaveni objektu se slabým tepelným zářením.

Vědci se domnívají, že psí rinarium může být schopno snímat teplo prostřednictvím tepelného záření, ve kterém je teplo přenášeno mícháním fotonů.

„Přesný mechanismus termoreceptoru je zatím nejasný,“ řekla Gizmodo Anna Bálint z Lund University. "Struktura psího nosu je odlišná od známých citlivých orgánů, jako jsou například hadí orgány, takže se může stát, že základní buněčné molekulární mechanismy jsou odlišné."

Zdá se, že psi se nyní připojili k proslulé skupině teplocitlivých tvorů. Některé druhy hadů mají například pod očima jímky na snímání tepla, které jim umožňují snadno ulovit kořist. Netopýři z čeledi upírovitých jsou pak jedinými savci, kteří mají vyvinuté termoreceptory, jež používají k nalezení kořisti, které následně sají krev.

Vědci se zatím domnívají, že se u psů tato superschopnost vyvinula od jejich dávných předků, divokých vlků. Budou ale muset provést ještě mnoho testů, aby přišli na to, jak přesně psí termoreceptory na jejich čumáčcích fungují. Dále čtěte: Tučňáci afričtí mají vlastní řeč podobnou angličtině.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47