Itálie díky koronaviru dramaticky snížila emise znečišťování ovzduší

 Země a Příroda 
16. března 2020 07:02 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Satelitní snímky potvrdily lepší ovzduší nad Itálií Copernicus Sentinel data, processed by ESA
Jak se svět snaží vypořádat s pandemií způsobenou novým koronavirem, Itálie byla přinucena přijmout tak dramatická opatření, že ovzduší se v této zemi významně změnilo. Ukázaly to fotografie ze satelitu.

Jak ukazují obrázky vytvořené Evropskou kosmickou agenturou (ESA) s využitím dat shromážděných družicí agentury Copernicus Sentinel-5P, nad Itálií je náhle prudký pokles emisí oxidu dusičitého. 

Italský premiér nařídil v už neděli 8. března v severní Itálii karanténu. Jak známo, právě sever Itálie je průmyslovým centrem země, a satelitní snímky jasně ukazují, jaké kladné důsledky pro kvalitu ovzduší má současná karanténa.

Itálie poctivě v karanténě

Itálie zaznamenala největší počet potvrzených případů nákazy virem COVID-19 hned po Číně, kde pandemie začala.

Nařízená karanténa donutila obyvatele této země zůstat doma, výroba v podnicích se zastavila, do práce se nechodí. A to je důvod, proč emise oxidu dusičitého v Itálii, zejména pak v severní oblasti země, tak dramaticky poklesly.

Copernicus Sentinel-5P měří hladiny této sloučeniny spolu s dalšími látkami jako je například ozon, oxid siřičitý, oxid uhelnatý a metan. Všechny tyto plyny mohou ovlivnit lidské zdraví a klima, a proto je ESA monitoruje.

Ale právě teď je šíření viru COVID-19 mnohem naléhavějším problémem a snížení emisí naznačuje, že lidé v Itálii skutečně nařízení karantény respektují a minimalizují jakékoli aktivity. Dále čtěte: Nejsmrtelnější pandemií v historii byla španělská chřipka. Zemřelo 50 milionů lidí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve