Toto roztomilé zvíře tráví celý svůj dospělý život v těhotenství

 Země a Příroda 
10. března 2020 08:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Samice klokana bažinného je stále těhotná Depositphotos
Těhotenství někdy může některým připadat věčné, ale u tohoto australského vačnatce tomu tak doopravdy je. Těhotenství samičky klokana bažinného opravdu nikdy nekončí.

Vědci totiž nedávno objevili, že samičky mohou otěhotnět ještě za probíhajícího těhotenství, nebo třeba dva dny před porodem existujícího plodu.

Cyklus věčného těhotenství

To vytváří cyklus věčného těhotenství, který přetrvává po celý život samiček klokana bažinného, respektive po její celý dospělý život. Vědci rovněž uvedli, že jde o druh reprodukční strategie mezi savci.

Reprodukce savců zahrnuje čtyři stádia: ovulaci, oplodnění, těhotenství a kojení. Ve skupině vačnatců, do které patří klokani, dochází u některých druhů k ovulaci krátce po porodu. Vědci ale dlouho předpokládali, že se páření a početí těchto zvířat s těhotenstvím překrývají.

Zjistili ale, že 90 % těhotných samic byly ve skutečnosti dvojnásobně těhotné a měly druhé oplodněné embryo. K oplodnění druhého embrya dochází ve chvíli, kdy je první těhotenství ve své zhruba 97% fázi.

Samice totiž mají dvě dělohy a dokonce tři vagíny. To znamená, že těhotná klokanice, které do porodu zbývá pár dní, může ovulovat, pářit se a následně také nosit nově oplodněné embryo ve své druhé děloze.

Embryo čeká, až sourozenec vyroste

Ještě méně uvěřitelný je fakt, že zatímco samice kojí svého novorozence, vývoj embrya je pozastaven a jeho vývoj nezačne, dokud samice nepřestane kojit a její mládě neopustí klokaní vak.

Tyto výsledky jasně ukazují, že klokan bažinný počne před narozením mláděte nové mládě. Tato unikátní reprodukční strategie je zcela revoluční ve světě obvyklé  reprodukce savců. Dále čtěte: Tučňáci afričtí mají vlastní řeč podobnou angličtině.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47