První žena na Měsíci přistane v roce 2024

 Vesmír 
27. září 2020 12:01 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Na Měsíc se podívá žena Depositphotos
Plánování mise Artemis je v plném proudu, a to včetně plánu vyslat v roce 2024 na Měsíc první ženu-astronautku.

Tuto novinku NASA zveřejnila 18 měsíců od zahájení příprav mise Artemis, která dopraví na Měsíc prvního Američana od lunární mise Apollo v roce 1972.

Měsíc poslouží k cestě na Mars

Program Artemis zahrnuje výzkum komerčních partnerství a dalších ekonomických příležitostí ve vesmírném cestování. NASA doufá, že veškerý tento výzkum využije k dalšímu průzkumu Marsu, který je od Země vzdálen o dalších 220 milionů kilometrů než Měsíc.

"Vracíme se na Měsíc za vědeckými objevy, ekonomickými výhodami a inspirací pro novou generaci průzkumníků. Budujeme také impuls k prvním lidským krokům na rudé planetě,“ uvedl v tiskovém prohlášení Jim Bridenstine z NASA.

Vícefázový program Artemis začíná misemi na vybudování lidské základny na Měsíci, kde budou astronauti pracovat s roboty a zkoumat měsíční povrch, aby nakonec zjistili, jak by starty raket na Mars mohly probíhat v nízké gravitaci bez přístupu k tradičním palivům.

Ženy ve vesmíru

Pouze 65 žen v historii USA mělo to privilegium letět do vesmíru. A minulý měsíc NASA oznámila, že astronautka Jeanette Epps bude první ženou černé pleti, která se zúčastní šestiměsíční expedice na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. To bude příští rok.

Která astronautka se nakonec stane tou opravdu první ženou na Měsíci, ale NASA zatím neoznámila, nebo to možná ještě ani sama neví.

Vůbec první ženou ve vesmíru byla Valentina Vladimirovna Těreškovová, která se v roce 1963 podívala na oběžnou dráhu Země, kde strávila dva dny. Nepodívala se samozřejmě na žádnou planetu ani nevystoupila do volného vesmíru.

To si loni vyzkoušely hned dvě ženy, americké astronautky Christina Koch a Jessica Meir, které absolvovaly misi na Mezinárodní vesmírné stanici. Obě společně vystoupily do volného vesmíru, aby opravily regulátor napájení stanice.

Astronautka, která se v roce 2024 v rámci mise Artemis vydá na Měsíc, tak bude vůbec první ženou, která otiskne své stopy do některé z planet. Dále čtěte: Vědci jsou zmatení z nových poznatků o vesmírné temné hmotě, která tvoří většinu hmoty galaxií.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod