NASA potvrdila, že jsme vstoupili do zcela nového solárního cyklu. Čekají nás solární ohňostroje

 Vesmír 
20. září 2020 10:43 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Slunce vstoupilo do nového cyklu  Pixabay
Daleko od strastí planety Země zažívalo naše Slunce docela klidné období. Bližší pohled na jeho aktivitu ale potvrzuje, že naše nejbližší hvězda vstoupila do nového cyklu.

Od té doby, co jsme začali vážně sledovat temné skvrny na Slunci, vypozoravali jsme jisté vzorce, které se opakují zhruba každých 11 let. Těchto cyklů bylo už 24 od začátku těchto pozorování v polovině 18. století. A podle panelu složeného z odborníků z NASA a NOAA začal v prosinci 2019 cyklus číslo 25.

Čekají nás solární ohňostroje

"Udržujeme podrobnou evidenci několika drobných slunečních skvrn, které označují nástup a vzestup nového cyklu,“ říká Frédéric Clette, ředitel indexu slunečních skvrn a dlouhodobých slunečních pozorování Světového datového centra. "Jedná se o maličké posly budoucích obrovských solárních ohňostrojů.“

V praxi ale samotné chování Slunce znemožňuje identifikovat přesně začátek nového cyklu, dokud doopravdy nezačne. Vědci zatím nemají nástroje, jakými by určili jeho blížící se příchod. Proto se potřebovali probrat daty o sluneční aktivitě z posledních osmi měsíců, aby potvrdili, že nový cyklus už skutečně začal.

Za slunečními cykly stojí změny magnetických polí

I přes staletí pečlivého zaznamenávání těchto 11letých cyklů totiž stále nemáme plně propracované mechanismy jejich sledování, ani nevíme přesně, co a jak je způsobuje. Periodicita ve hvězdách je ale docela běžná. Při pohledu do vesmíru existuje celá řada pulzujících předmětů, které podle všeho vzplanou a ztmavnou v intervalech, kterými byste téměř mohli nařizovat hodinky.

Co se týče Slunce, vědci dosud pracují s variantou, že za solárními cykly stojí změny jeho magnetických polí, která jsou zase poháněna komplexními proudy tekoucí plazmy hluboko uvnitř. Přesně to, co tlačí a táhne tyto proudy takovým rytmickým způsobem, je část, kterou vědci teprve musejí odhalit, ale existuje pokušení spojit to s podobnou periodicitou na planetárních drahách.

Zatímco cyklus probíhá po dobu 11 let, je sám součástí většího 22letého cyklu definovaného úplným převrácením polarity Slunce. Každých 11 let se póly vymění a vrátí se na místo na konci další "smyčky".

Potrvá ale zhruba dalších pět let, než budeme moci říci, že jsme v husté agresivnější fázi nového cyklu Slunce. Jinými slovy, vědci nejsou ani schopni určit, zda nás v tomto novém cyklu čeká nějaké extrémní vesmírné počasí, nebo zda pětadvacátý cyklus bude poměrně klidný, jako ten předchozí. Dále čtěte: Nový výzkum zjistil, že atmosféra naší planety může způsobovat reznutí Měsíce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod