Uvnitř hvězd možná zkvétá podivná forma života

 Vesmír 
08. září 2020 07:33 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Život ve hvězdách může být reálný Pixabay
Při hledání známek života ve vesmíru máme tendenci hledat velmi konkrétní věci založené na tom, co známe. Obvykle hledáme planetu podobnou Zemi na oběžné dráze kolem hvězdy a ve vzdálenosti, která umožňuje existenci kapalné povrchové vody. Mohly by však existovat i jiné formy života, které nevypadají tak, jak jsme si dosud představovali.

Stejně jako zde na Zemi máme extremofily, tedy organismy, které žijí v nejextrémnějších a zdánlivě nehostinných prostředích, tak by také mohly existovat extremofily v širším vesmíru.

Živé druhy uvnitř hvězd

Je to tak. Druhy, které se mohou formovat, vyvíjet a prospívat, mohou existovat uvnitř hvězd. Podle nového výzkumu fyziků Luise Anchordoquiho a Eugena Chudnovského ze City University v New Yorku je něco takového skutečně možné.

Vše záleží na tom, jak definujete život. Pokud jsou klíčovými kritérii schopnost kódovat informace a schopnost těchto nosičů informací se samy replikovat rychleji, než se rozpadnou, pak by hypotetické monopolní částice navlečené na kosmické řetězce mohly tvořit základ života uvnitř hvězd, podobně jako DNA a RNA tvoří základ života na Zemi.

"Informace uložené v RNA (nebo DNA) kódují mechanismus autoreplikace,“ řekl Chudnovskij. "Jeho vzniku muselo předcházet masivní vytváření náhodných sekvencí RNA, dokud nevznikla sekvence schopná samoreplikace."

Inteligentní život

To může vytvořit stabilní konfiguraci jednoho monopólového korálku a dvou řetězců, které by se zase mohly spojit a vytvořit jedno, dvou a dokonce trojrozměrné struktury podobně jako atomy spojené chemickými vazbami, říkají vědci.

Je nepravděpodobné, že by jednorozměrný řetězec obsahoval informace. Ale složitější struktury by potenciálně mohly a mohly by také přežít dostatečně dlouho na to, aby se replikovaly.

A navíc je možné, že by taková forma života mohla vyvinout inteligenci, říká Chudnovskij. Jak by takový druh vypadal, je skutečně ve hvězdách. Ale nemusíme vědět, jak vypadají, abychom hledali známky jejich přítomnosti. Protože takové organismy by využívaly část energie své hostitelské hvězdy k přežití a množení, hvězdy, které chladnou rychleji, by mohly být hostiteli pro to, co vědci nazývají "jaderný život“.

"Jelikož by se tyto organismy vyvíjely velmi rychle, mohly by najít způsob, jak prozkoumat vesmír za svou hvězdou, jako jsme to udělali my,“ řekl Chudnovskij. „Mohly by navázat komunikaci a cestovat mezi hvězdami. Možná bychom měli hledat jejich přítomnost ve vesmíru.“

Je to všechno extrémně teoretické, ale divoké nápady mohou být dobrým způsobem, jak dosáhnout nových objevů. Vědci proto plánují pokračovat ve své linii výzkumu vývojem různých simulací. "Je to fascinující myšlenka, že vesmír může být nabitý inteligentním životem, který je tak odlišný od našeho, že jsme nedokázali rozpoznat jeho existenci,“ řekl Chudnovskij. Dále čtěte: Dvě galaxie, které se chystají spojit, komunikují přes rádiový signál.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve