Venuše skrývala po celá desetiletí ve svých toxických oblacích obrovskou vlnu

 Vesmír 
09. srpna 2020 15:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Neznámý útvar se na Venuši schovává od roku 1983 Javier Peralta/JAXA-Planet C team
Hluboko v hustých jedovatých oblacích omotaných kolem Venuše se atmosféra chová velmi podivně. Proto se tam mohla celá desetiletí schovávat dosud neobjevená obrovská vlna.

Obří, dosud neznámá vlna cestuje na západ kolem Venuše každých 4,9 dne a co víc, zjevně tak činí od roku 1983. Je to jev, který dosud nikdy nebyl v Sluneční soustavě zaznamenán.

Gravitační vlna má gigantické rozměry

Na Venuši je toho ale víc. Je tam gravitační vlna, která má délku až 10 kilometrů a táhne se přes rovník do severní a jižní střední šířky, v relativně nízkých nadmořských výškách mezi 47,5 a 56,5 km.

Jak ale něco takového může vzniknout? Venuše je extrémním a skalnatým místem. Je zcela zahalená v husté atmosféře tvořené téměř výhradně oxidem uhličitým, který se otáčí 60krát rychleji než planeta sama a vytváří velké větry.

Atmosféra doslova chrlí kyselinu sírovou a její atmosférický tlak v nadmořské výšce je téměř 100krát větší než na Zemi. A ještě je k tomu potřeba připočíst extrémní teplotu asi 471 stupňů Celsia.

Tato zamračená atmosféra je fascinujícím místem a náchylná k tvorbě velkých vln. Lukovitá struktura dlouhá 10 tisíc kilometrů, která přichází a odchází v horní atmosféře, je stacionární gravitační vlna, o které se předpokládá, že je vytvářena rotující atmosférou. A pak je tu ještě další vlna, obíhající ve tvaru Y, která je zase způsobena  silnými větry Venuše.

Jak ale vznikl dosud neznámý útvar?

Nová vlna je ale jiná. Je mnohem hlubší než jakákoli atmosférická vlna, jaká kdy byla na Venuši pozorována. Pečlivá analýza, stejně jako studie minulých pozorování, ukázala, že tento prvek se opakuje, ale dosud si ho nikdo nevšiml.

Vědci zjistili, že nově objevená vlna se může rozprostírat až do 7 500 kilometrů a obíhá kolem planety jednou za 4,9 dne rychlostí kolem 328 kilometrů za hodinu. To je o něco rychlejší než mraky, které mají rotační dobu asi 5,7 dne. Ale stále není známo, co to způsobuje.

"Toto atmosférické narušení je nový meteorologický fenomén, neznámý na jiných planetách. Z tohoto důvodu je zatím obtížné poskytnout sebevědomý fyzický výklad," řekl Javier Peralta z kosmické agentury JAXA.

Vše komplikuje fakt, že dosud například nechápeme, proč se atmosféra Venuše otáčí tak rychle. Proto v současné době probíhá další pozorování, aby vědci mohli určit, co tuto záhadnou vlnu, nebo také zeď, jak sami říkají, vlastně utváří. Dále čtěte: Překvapivé zjištění. Astronomové odhalili, že centrem naší Sluneční soustavy není Slunce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008