Poslední testovací let SpaceShipTwo skončil po několika vteřinách

 Vesmír 
15. prosince 2020 19:00 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stroj naštěstí v pořádku přistál Virgin Galactic
Po Elonu Muskovi a jeho Starship se nepovedl plánovaný test vesmírného stroje ani společnosti Virgin Galactic. Letadlo SpaceShipTwo se ve vzduchu udrželo jen chvíli, než mu zhasnul motor.

Tým doufal, že se plavidlo SpaceShipTwo známé jako VSS Unity může dostat až k mezníku 80 kilometrů do vesmíru i se dvěma testovacími piloty. Poslední test navázal na dva klouzavé testy provedené v květnu a červnu tohoto roku. Během prvních fází letu vše vypadalo normálně. Jednotku VSS Unity unesla do vzduchu mateřská loď s dvojitým trupem, známá jako WhiteKnightTwo VMS Eve, a byla uvolněna k volnému letu ve výšce více než 12 kilometrů.

Za neúspěchem stojí závada motoru

Vše nejprve vypadalo normálně, ale poté, co se na jednom z motorů objevil záblesk, bylo jasné, že je po testu. Poté testovací piloti Dave Mackay a C.J. Sturckow přivedli Unity zpět na přistávací dráhu.

"Sekvence zapalování raketového motoru nebyla dokončena," vysvětlila Virgin Galactic v tweetu po přistání. "Letadlo a posádka jsou ve skvělé kondici. Ve Spaceport America máme připraveno hned několik motorů. Zkontrolujeme letadlo a brzy se vrátíme k dalšímu testovacímu letu.“

Generální ředitel Virgin Galactic Michael Colglazier poskytl další podrobnosti ve svém prohlášení: "Dnešní let měl krásné přistání, piloti, letadlo a kosmická loď jsou v bezpečí,  a ve vynikající kondici - základ každé úspěšné mise!"

"Náš let dnes nedosáhl vesmíru, jak jsme plánovali. Po vypuštění z mateřské lodi ztratil palubní počítač vesmírné lodi, který sleduje raketový motor, spojení. To spustilo bezpečnostní scénář, který záměrně zastavil zapalování raketového motoru. Po této události naši piloti odletěli zpět do Spaceport America a elegantně přistáli jako obvykle."

"Stejně jako při každém zkušebním letu vyhodnocujeme všechna data, včetně vyhodnocení hlavní příčiny ztráty počítačové komunikace. Těšíme se na sdílení informací o našem dalším letovém okně v blízké budoucnosti.“

Vesmírní turisté stále čekají na své lety

Na začátku roku 2020 Virgin Galactic doufala, že do konce roku začne létat s vesmírnými turisty. Stovky zákazníků zaplatily za každý lístek až 250 000 dolarů, aby se dostaly do zhruba 80 kilometrů, zažily několik minut beztíže a viděly zakřivenou Zemi pod černou oblohou vesmíru.

Pandemie covid-19 dala tomuto plánu zabrat. Virgin Galactic se nyní zaměřuje na rok 2021 pro zahájení komerčního provozu, mezi prvními turisty by měl být i majitel firmy, miliardář Richard Branson.

Kromě turistických letů má SpaceShipTwo plnit i výzkumné mise a má létat pro suborbitální vesmírný výzkumný program NASA. Některá data měla být nasbírána i během tohoto testu, ale to se samozřejmě nepovedlo. Dále čtěte: Vědci střílí lasery do extrémní mlhoviny. Snaží se tak o korekci turbulencí způsobených zemskou atmosférou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve