Magická fotografie z ISS zachycuje dva kouzelné jevy Země na jednom obrázku

 Vesmír 
22. srpna 2020 09:37 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Dva úžasné jevy nad Zemí očima ISS NASA
Země je skutečně magické místo. Jen se podívejte na fotografii, kterou pořídil před úsvitem člen posádky Expedition 62 na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v březnu tohoto roku, a kterou nyní zveřejnila NASA.

Na tomto obrázku pořízeném ve chvíli, kdy ISS prolétala jižně od Aljašského poloostrova, jsou fantastické barvy částic v horní atmosféře Země, které se vzájemně ovlivňují. To má za následek dva zcela odlišné atmosférické jevy zachycené na jedné fotografii.

Polární záře a airglow

Prvním jevem na dechberoucí fotografii je polární záře, tedy zářící zelený fenomén s červenou špičkou na levé straně obrázku. Aurory vznikají, když nabité částice ze slunečního větru zasáhnou magnetosféru Země, tedy jakýsi druh ochranného pláště.

S atmosférickými plyny, jako je kyslík a dusík, vytvářejí částice barvy, které známe pod pojmem aurora. Atomy kyslíku uvolňují tuto nadměrnou energii jako červenou záři, zatímco zelená je způsobena excitovanými molekulami kyslíku nebo dusíku uvolňujícími energii v nižších nadmořských výškách.

Ale na snímku není jen polární záře. Když se podíváte výše vpravo na fotografii z ISS, vidíte žluto-červený pruh světla přímo nad křivkou naší planety. Říká se mu "airglow“. Tento jev je jemnější než aurora, ale stejně dechberoucí.

Co je airglow

Abychom pochopili jev airglow, musíme si uvědomit, že noční obloha není nikdy úplně tmavá, a to ani poté, co extrahujeme světelné znečištění, hvězdné světlo a rozptýlené sluneční světlo.

Místo toho atomy produkují "emise“. Například kyslík, který se během dne rozpadl, se rekombinuje a uvolňuje v noci svou další energii jako fotony. K této záři také přispívají molekuly dusíku a reakce mezi dusíkem a kyslíkem.

Uvolněné fotony se v tomto případě jeví jako zelené, ale někdy jsou také žluté. Ty se vyskytují ve spodní vrstvě asi 80 až 100 kilometrů nad povrchem Země. Meteory, které se rozpadají v této vrstvě atmosféry a uvolňují atomy sodíku do vzduchu, pak vytváří jasně žlutou záři.

Jako bonus vycházející slunce nad Zemí způsobuje, že okraj planety je tmavě modrý. K tomu dochází ze stejného důvodu, jako v případě modré oblohy ve dne. Když sluneční světlo dopadne na molekuly v naší atmosféře, rozptýlí se všude modré světlo jako jedna z nejkratších vlnových délek. Dále čtěte: Tato hvězda v Mléčné dráze je nejrychlejší ze všech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum