Nový výzkum zjistil, že atmosféra naší planety může způsobovat reznutí Měsíce

 Vesmír 
09. září 2020 07:05 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Měsíc rezne a podle vědců za to může Země Depositphotos
Měsíc stále více rezne a je pravděpodobné, že to bude chyba Země. Nový výzkum zjistil, že atmosféra naší planety může způsobovat reznutí Měsíce.

Rez, známá jako oxid železitý, je načervenalá sloučenina, která se tvoří, když je železo vystaveno vodě a kyslíku. Rez je výsledkem běžné chemické reakce. Červená planeta Mars dostala svoji přezdívku podle svého načervenalého odstínu, který pochází ze rzi, kterou získala před dlouhou dobou, když přišlo železo na jejím povrchu do styku s kyslíkem a vodou.

Ale ne všechna nebeská prostředí jsou pro "rezivění" optimální, zejména náš suchý Měsíc bez atmosféry.

Měsíční rez je záhadou

Vědci studovali Měsíc z jiných stránek a všimli si, že póly Měsíce mají jiné složení než zbytek.

Během své mise detekovala sonda Moon Mineralogy Mapper spektra nebo vlnové délky světla odraženého od různých povrchů Měsíce, aby analyzovala jeho povrch. Tak vědci zjistili, že měsíční polární povrchy mají horniny bohaté na železo se spektrálními podpisy, které odpovídaly hematitům. Minerál hematit, běžně se vyskytující na zemském povrchu, je specifickým typem oxidu železa nebo rzi se vzorcem Fe2O3.

"Zpočátku jsem tomu úplně nevěřila. Nemělo by to na základě podmínek na Měsíci vůbec existovat," uvedla spoluautorka výzkumu Abigail Fraeman, planetární geoložka z JPL. "Ale protože jsme objevili vodu na Měsíci, lze se domnívat, že by tam mohla existovat větší rozmanitost minerálů, než si uvědomujeme.“

Co se stalo na Zemi

Aby železo zrezivělo, potřebuje takzvané oxidační činidlo, tedy molekulu, jako je kyslík, která odstraňuje elektrony z materiálu, jako je železo. Sluneční vítr, proud nabitých částic, který neustále dopadá na vodík, má však opačný účinek. Vodík je reduktor nebo molekula, která daruje elektrony jiným molekulám. Bez ochrany před tímto slunečním větrem, tedy bez magnetického pole, které chrání naši planetu, by se na Měsíci nemohla tvořit rez.

Měsíc nemá vlastní atmosféru, která by poskytovala dostatečné množství kyslíku, ale má stopové množství darované zemskou atmosférou. Tento pozemský kyslík cestuje na Měsíc podél protáhlého prodloužení magnetického pole planety zvaného magnetotail.

Zemský magnetotail se může dostat až na blízkou stranu Měsíce, kde bylo nalezeno více hematitu. A co víc, při každém úplňku magnetotail blokuje 99 % slunečního větru, což umožňuje vytvoření rzi. Stále však existuje ještě jedna další přísada, která je nutná pro tvorbu rzi, a tou je voda.

Vědci si ale myslí, že rychle se pohybující částice prachu, které dopadají na Měsíc, mohly uvolnit molekuly vody zachycené v povrchové vrstvě Měsíce, což by umožnilo vodě kontakt se železem. Tyto prachové částice mohou dokonce přenášet molekuly vody samy a jejich dopad může vytvářet teplo, které by mohlo zvýšit rychlost oxidace, uvedli vědci.

Stále se však jedná o hypotézy a k přesnému pochopení toho, proč Měsíc rezaví, je zapotřebí více údajů. Dále čtěte: Dvě galaxie, které se chystají spojit, komunikují přes rádiový signál.

Témata: Měsíc, Země, voda, železo
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47