Záhadný mezihvězdný objekt, který se přiblížil Zemi, mohl být mimozemskou technologií

 Vesmír 
25. srpna 2020 07:35 / Mirka Malá
  13
📷
2 fotografie v galerii
Byl tento zvláštní objekt mimozemskou technologií?  M. Kornmesser/ESO
Oumuamua, záhadný mezihvězdný objekt, který prošel naší Sluneční soustavou před třemi lety, by ve skutečnosti mohl být mimozemskou technologií. Tuto teorii podporuje nová studie.

V roce 2017 se v naší Sluneční soustavě zjevil objekt z mezihvězdného prostoru. Objekt nazvaný Oumuamua připomínal doutník, a to díky svému dlouhému a tenkému tvaru. Následná pozorování ukázala, že objekt dokázal měnit svoji rychlost, respektive zrychlovat.

Měl objekt pohon?

Jedno z nových vysvětlení je, že se objekt pohyboval díky mimozemskému pohonu, jako je například světelný kužel, který se zrychluje, když je tlačen slunečním zářením. Hlavním zastáncem tohoto argumentu byl a je Avi Loeb, astrofyzik Harvardské univerzity.

Většina vědců si však myslí, že toto zrychlení bylo pravděpodobně způsobeno přírodním jevem. V červnu ale výzkumný tým přišel s tím, že z povrchu objektu tryskal neviditelně pevný vodík a způsobil jeho zrychlení.

Objekt Oumuamua se, jak vypozorovali vědci, pohyboval sice jako kometa, ale neměl klasický ocas komety, jak tvrdí další zastánce "vodíkové teorie", astrofyzik Darryl Seligman z University of Chicago.

Oumuamua byl navíc prvním objektem, který kdy vletěl do naší Sluneční soustavy a zase odletěl. To obvykle většina objektů Sluneční soustavy nedělá. Kdyby byl tento objekt kometou, led na jejím povrchu by se změnil na plyn a tudíž by za sebou nechávala stopu plynu, kterou tady na Zemi vnímáme jako krásný ocas komety.

Tento proces také ovlivňuje způsob, jakým se kometa pohybuje vesmírem. Slunce přitáhne kometu, nejteplejší část komety praskne a plyn, který odtéká od komety, ji posílá rychleji a rychleji pryč od Slunce.

Vodíková kometa nebo technologie?

Vědci také přišli s nápadem, že objektem byla kometa tvořená částečně nebo zcela z vodíkových molekul. V takovém případě by se mohlo jednat o "vesmírný ledovec" přicházející z chladných částí vesmíru. Vodík, který by z objektu za tohoto předpokladu "odpadal", by ze Země nebyl vidět.

Tyto vesmírné ledovce by se ale podle vědců pravděpodobně rozpustily ještě dřív, než by dorazily do naší Sluneční soustavy. A jejich rozpuštění by s největší pravděpodobností nezabránilo ani to, kdyby vesmírné ledovce našly nějakou zkratku do naší Sluneční soustavy.

Na otázku, zda tedy existuje jasné vysvětlení toho, jak mohl objekt Oumuamua zrychlit, odpoví Loeb až ve své dosud nezveřejněné knize nazvané První důkaz inteligentního života za hranicí Země, která má být vydána v lednu příštího roku. Dále čtěte: Tato hvězda v Mléčné dráze je nejrychlejší ze všech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47