Dvě galaxie, které se chystají spojit, komunikují přes radiový signál

 Vesmír 
31. srpna 2020 06:56 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vědci objevili radiový most mezi dvěma galaxiemi ESA/Hubble, NASA
Vzácná fúze mezi shluky galaxií právě odhalila ještě vzácnější pohled. Astronomové mezi nimi našli obrovský nízkofrekvenční radiový most, který překonává vzdálenost 6,5 milionů světelných let.

Je to teprve podruhé, kdy byl takový radiový most identifikován mezi spojujícími se galaxiemi. Věci ale již mají důležité vodítko, jak se tyto radiové mosty tvoří.

Vysílající galaxie

Shluky sledovaných galaxií jsou vzdáleny asi 3 miliardy světelných let od Země ve skupině zvané Abell 1758. Celkově vzato jsou do celé galaktické akce zapojeny čtyři klastry. A dva masivní klastrové páry se spojí.

V loňském roce rentgenová data odhalila, že úzce vázaná dvojice v severním segmentu zvaná Abell 1758N se již pohnula a oddělila, jádra klastrů kolem sebe prošla asi před 300 až 400 miliony lety. Nakonec se jednoho dne otočí, aby se spojily dohromady. Dvojice klastrů na jihu Abell 1758S je zatím stále na cestě k sobě.

Oba tyto páry mají radiové spojení, které zřejmě vzniká zrychlením elektronů během procesu sloučení. Tento scénář je velmi podobný spojení klastrů galaxií Abell 0399 a Abell 0401, které se v loňském roce staly prvními fúzujícími klastry galaxií, u nichž se ukázalo, že je spojuje nízkofrekvenční radiomost.

Radiové vysílání objevil obrovský dalekohled

Pomocí nízkofrekvenčního radiového dalekohledu LOFAR, který se skládá z 25 000 antén na 51 místech světa, detekovali astronomové zřetelné radiové emise při 140 megahertzech.

Nyní tým astrofyziků vedený Andrea Botteonem z Leidenské observatoře v Nizozemsku zaměřil LOFAR na Abell 1758. Při 144 megahertzech objevili radiové emise rozprostírající se mezi A1758N a A1758S, tedy stejně jako radiový most mezi Abell 0399 a Abell 0401.

"Potvrzujeme přítomnost obrovského radiového mostu spojujícího dva systémy. Toto je druhý velký radiový most doposud pozorovaný a jasně viditelný při 144 MHz," napsal Botteon.

Tento radiomost je interpretován jako důkaz obrovského magnetického pole spojujícího tyto dva klastry. Pokud toto magnetické pole působí jako urychlovač částic, měly by být elektrony podél něj urychlovány k relativistickým rychlostem, čímž by toto pole produkovalo synchrotronové záření detekovatelné jako nízkofrekvenční radiová záře.

Existuje však další možné vysvětlení, kterým je Fermiho zrychlení, ve kterém jsou elektrony interagující s turbulencí a astrofyzikálními rázovými vlnami zrychleny, čímž se zvyšuje elektromagnetická emise.

Zdá se tedy pravděpodobné, že ve hře je více typů zrychlení. Magnetické pole se zřejmě může napínat miliony světelných let napříč vesmírem mezi klastry galaxií.

Pokud ale vědci chtějí zjistit, co přesně toto radiové vysílání způsobuje, musí hledat další spojující se galaxie. Naštěstí v širším vesmíru existuje spousta slučujících se klastrů galaxií, jejichž studování může vědcům pomoci tuto otázku vyřešit. Dále čtěte: Tato hvězda v Mléčné dráze je nejrychlejší ze všech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty