Po nečekaném objevu v atmosféře Venuše změnilo Rusko postoj. Její průzkum chce provádět bez USA

 Vesmír 
21. září 2020 06:23 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Venuše nebyla dříve nehostinnou planetou Pixabay
Po nečekaném objevu plynu biologického původu v atmosféře Venuše se tato nehostinná planeta stala terčem zájmu světových kosmických velmocí. Rusko v reakci na objev dokonce ustoupilo z plánované spolupráce se Spojenými státy a její průzkum chce zahájit samo.

Venuše se stala takřka přes noc velice zajímavým vesmírným cílem, když byl v její atmosféře objeven plyn, který může mít biologický původ. Ruská kosmická agentura Roskosmos v reakci na to oznámila, že ustupuje od plánované spolupráce s USA a průzkum planety uskuteční po vlastní ose.

Tuto informaci Rusko zveřejnilo pouze den poté, co mezinárodní tým expertů objevil v atmosféře Venuše zmíněný plyn. Výskyt tohoto plynu by totiž mohl znamenat výskyt určité formy života na Venuši, i když vzhledem k povaze planety to není příliš pravděpodobné.

Mise měla být nadnárodní spoluprácí

Mise vesmírné stanice Veněra-D je plánována na rok 2027-2029 a původně bylo v plánu, že se bude jednat o společný rusko-americký projekt. Podle šéfa Roskosmosu Dmitrije Rogozina je však v současném zájmu Ruska, aby zůstal projekt jako národní.

„Bylo rozhodnuto, že plánovaná mise Veněra-D, zahrnující orbitální i přistávací modul, bude realizována jako nezávislý národní projekt bez široké mezinárodní spolupráce,“ uvádí se v citaci vyjádření Rogozina zveřejněné na webu Roskosmosu.

Venuše byla dříve jiná

Venuše se stala obětí rozsáhlé klimatické katastrofy a je teoreticky možné, že se na ní nacházejí nebo v minulosti nacházely živé organismy. Ruská sonda má proto zkoumat vzorky půdy a atmosféry druhé planety naší sluneční soustavy. Cílem je také studium povahu evolučních procesů Venuše, kterou postihla katastrofa zapříčiněná skleníkovým efektem.

Na projekt má Rusko v příštím roce vyčlenit až 17 miliard rublů (v přepočtu přes 5 miliard korun). Cílem projektu je také vnést více světla do vývoje planety, včetně jejích evolučních procesů, které ji dovedly až k obrovské ekologické katastrofě. Dále čtěte: (Měsíc je dle nové studie o miliony let mladší, než jsme si mysleli).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47