Mamutí hřbitov byl objeven v Británii. Našli se zde i stopy po neandrtálcích

 Objevy 
23. prosince 2021 10:24 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mamuti žili v Británii po boku lidí před nástupem prudkého ochlazování  Unsplash
Vědci našli v Británii velký mamutí hřbitov, na němž se nacházely také nástroje neandrtálců. Oblast byla datována do meziledové doby, kdy zde žili mamuti a neandrtálci současně. Podle výzkumníků je unikátní najít tolik mamutích kostí pohromadě.

Mamutí hřbitov s neandrtálskými nástroji nejprve objevili amatérští hledači fosilií v lomu poblíž města Swindon v jihozápadní Anglii. V letech 2019 až 2020 zorganizovala v lomu společnost Digventures velké vykopávky, přičemž našli archeologové stopy po životě mamutů i hominidů. Nyní o tom informoval web Live Science

Mezi nálezy patřily ulity sladkovodních hlemýžďů, mamutí kly, kosti nohou, žebra a obratle. Kosti patří mamutovi stepnímu, který v ramenou dosahoval výšky čtyř metrů. Podle nalezených ostatků ale byli tito konkrétní mamuti menší, což mohlo být způsobeno následkem chladu. 

Lokalita byla datována do doby před 220 000 až 210 000 lety. V těch dobách ještě žili na území dnešní Británie neandrtálci, které ovšem následně vyhnalo dále na jih ochlazující se klima. 

Nález obrovské hodnoty

Vědci chtějí na místě zůstat a dál je zkoumat. Zajímá je, zda neandrtálci mamuty lovili, nebo hledali jejich ostatky. Některé dřívější důkazy v podobě fosilizovaných stop naznačují, že neandrtálci skutečně mamuty sledovali. O tom, jak moc tato velká zvířata lovili, se však stále vedou spory. 

Nález v jižní Británii však může leccos vysvětlit. „Tento objev má pro pochopení lidské přítomnosti v Británii obrovskou hodnotu. Získané environmentální důkazy nám tomu pomohou porozumět v kontextu minulých klimatických změn,” řekl Duncan Wilson, výkonný ředitel britské organizace Historic England. Psali jsme také: Vědci mají ambiciózní plán. Jedna biologická firma se chystá pomocí nových technologií vzkřísit vyhynulé mamuty

Zdroj: BBC.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008