Vědci se domnívají, že pod povrchem Grónska může proudit temná, tisíce kilometrů dlouhá řeka

 Objevy 
19. listopadu 2020 08:31 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Takzvaná temná řeka může protékat pod Grónském Pixabay
Podle nového vědeckého výzkumu je možné, že pod Grónském protéká obrovská podzemní řeka, která je poháněna tajícím ledem. Tato hypotetická vodní cesta, přezdívaná jako „temná řeka“, může protékat územím o délce nejméně tisíc kilometrů napříč ostrovem.

Podle nejnovějšího vědeckého výzkumu se může hluboko pod grónským ledem nacházet obří podzemní řeka, která odvádí obrovské množství vody z tajícího ledovce. Vědci se domnívají, že tato „temná řeka“, jak jí přezdívají, se může táhnout napříč Grónskem v délce až tisíc kilometrů.

Tato hypotetická vodní cesta může podle výzkumu proudit z hlubin vnitrozemí Grónska až k fjordu Petermann na severozápadě země. „Výsledky jsou v souladu s dlouhou subglaciální řekou,“ uvedl spoluautor studie ledových příkrovů Christopher Chambers z Hokkaido University v Japonsku.

Nedostatek dat

Vědci však jistotu rozhodně nemají díky významným mezerám v radarových datech a leteckých průzkumů nad ledovým příkrovem Grónska. Z různých útržků fotografií, které byly pořízeny v různých letech, však vědci dokázali poskládat obraz, jak by mohla tato podzemní řeka vypadat.

Přítomnost podzemní řeky naznačovala již v minulosti řada studií, které popisují, jak podobná údolí ukrytá pod ledovcem mohou být řečištěm vodního toku. Současný výzkum se zaměřil na možnost, že údolí nemá oddělená jezera, ale může jím protékat jeden souvislý tok vody s tím, jak se úroveň tání zvyšuje.

Kolik vody vytéká z fjordu

Vědci se nyní budou snažit zjistit, kolik vody skutečně vychází z pod ledovce v okolí  fjordu Petermann. Díky nedostatku dat však vědci nemohou potvrdit, zda voda dokáže terénem protéci. Na tuto otázku by mohla v budoucnu odpovědět detailní analýza podloží grónského ledovce. Vědci tyto výzkumy chtějí částečně také použít pro poznatky ohledně samotného tání ledovce v Grónsku, který může výrazně ovlivnit hladinu oceánu. Dále čtěte: (V tibetském ledovci byly objeveny staré, dosud neobjevené viry).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve