Vědci mají ambiciózní plán. Jedna biologická firma se chystá pomocí nových technologií vzkřísit vyhynulé mamuty

 Věda a Výzkum 
17. září 2021 07:46 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Oživení mamuti mají vylepšit životní prostředí Depositphotos
Budeme oživovat vyhynulé druhy a je to vůbec možné? Jedna biologická firma si myslí, že je to dobrý nápad a chystá technologii ke vzkříšení mamuta.

Tato společnost chce vracet do života vyhynulé druhy v rámci modelu pro obnovu poškozených nebo ztracených ekosystémů, a tím pomoci zpomalit nebo dokonce zastavit účinky změny klimatu.

Je to správné?

"Nikdy předtím nebylo lidstvo schopné využít sílu technologie k obnově ekosystémů, uzdravení naší Země a zachování její budoucnosti prostřednictvím opětovného osídlení vyhynulými zvířaty,“ řekl výkonný ředitel a spoluzakladatel společnosti Colossal Ben Lamm. "Kromě toho, že přivedeme zpět staré vyhynulé druhy, jako je mamut srstnatý, budeme moci využít naše technologie k ochraně kriticky ohrožených druhů, které jsou na pokraji vyhynutí, a k obnově zvířat, na jejichž zániku něli podíl lidé.“

Mamuti srstnatí se vyskytovali ve velké části Arktidy a koexistovali s ranými lidmi, kteří lovili tyto býložravce odolné vůči chladu jako potravu a jejich kly a kosti používali jako nástroje. Zvířata vymřela asi před 4 000 lety. Vědci po celá desetiletí získávají kousky mamutích klů, kostí, zubů a srsti, aby je extrahovali a pokusili se sekvenovat mamutí DNA.

Jak si ale firma představuje, že by takové oživení těchto velkých tvorů fungovalo v reálu, tedy jak by tato zvířata koexistovala jak s lidmi, tak s dalšími současnými druhy zvířat, její zástupce nesdělil. Nedopadlo by to nakonec opravdu jako v Jurském parku?

Ke vzkříšení mamutů mají posloužit sloni

Firma si přesto klade za cíl vložit do genomu asijských slonů sekvence DNA srstnatých mamutů, shromážděné z dobře zachovaných pozůstatků v permafrostu a zmrzlých stepích, za účelem vytvoření "hybridního slona a mamuta“. Asijští sloni a mamuti mají 99,6 procenta podobného složení DNA.

Spoluzakladatel společnosti George Church je proslulý genetik a profesor genetiky na Harvardské lékařské škole, který využívá průkopnické techniky včetně technologie CRISPR.

"Technologie objevené ve snaze dosáhnout této velké vize by mohly vytvořit velmi významné příležitosti v ochraně přírody i mimo ni,“ uvedl Church v prohlášení. Rozsáhlé migrační vzorce mamuta byly považovány za zásadní pro zachování životního prostředí arktické oblasti.

Firma proto tvrdí, že obnova zvířat má potenciál revitalizovat arktické pastviny, rozsáhlou oblast bojující se změnou klimatu, jako je sekvestrace uhlíku a potlačování metanu. Jen aby se nakonec z Arktidy nestala mamutí rezervace, do které budou proudit miliony turistů... Dále čtěte: Země je určena k zániku. Vědci už plánují život na Měsíci, vznikne novodobá Noemova archa.

Zdroj: The Guardian.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod