Mayové mysleli o krok napřed. Chystali zemědělství na populační růst

 Objevy 
15. prosince 2021 10:04 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Mayové nerozšiřovali zemědělství kvůli potravinové krizi, ale cíleně pro populační rozkvět Pexels
Archeologové našli s pomocí systému LIDAR s vysokým rozlišením rozsáhlé a důmyslné zemědělské systémy ve třech mayských městech Piedras Negras, La Mar a Lacanja Tzeltal ležících v povodí řeky Usumacinta v Guatemalské republice.

Tato tři města od sebe ležela 24 kilometrů, přesto byla v mnoha ohledech odlišná. Například neměla rovná postavení, lišila se počtem obyvatel, ekonomikou a hospodařením či závislostí na jiných královstvích. 

Víme, že Mayové měli důmyslné zemědělství. Představujeme si to ale tak, že populace se rozšířila, zemědělství také, a pak se všechno rozpadlo. Antropologové z Brownovy univerzity však provedli metodou zvanou LIDAR a drony průzkum z nebes a zjistili, že jedno měla království podobné - velice produktivní zemědělství. 

Mayové si nežili špatně 

„To, co jsme našli v průzkumu LIDAR, ukazuje na strategické myšlení ze strany Mayů,” řekl Andrew Scherer, antropolog z Brownovy univerzity. Tým pozoroval rozsáhlou zemědělskou infrastrukturu převyšující zahuštění populace. Z toho vyplývá, že měli Mayové přebytek potravin. 

Celkově se jedná o stopy po rozsáhlém upravování půdy pro masivnější produkci plodin, důmyslné systémy zavlažování, jako jsou přehrady, kanály a terasy. 

To naznačuje, že Mayové nerozšiřovali zemědělství v závislosti na růstu populace, ale naopak. Nešlo o poslední pokus navýšit objem potravin, oni upravovali půdu za účelem zvýšení objemu potravin a plodin, neboť očekávali populační růst. 

Vědci se domnívají, že Mayové, kteří dobře věděli, co dělají, a dělali to důmyslně, přebytečné potraviny prodávali na trzích coby součást hotových jídel, jako je kaše. Také mohly být tyto potraviny nabízeny pánům jako daně. Psali jsme také: Největší a nejstarší mayská stavba byla objevena v Mexiku

Zdroj: Remote Sensing.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve