V nedostupných místech naší planety existuje obrovské množství života

 Objevy 
02. prosince 2020 10:05 / Lukáš Bauer
  1
📷
2 fotografie v galerii
Život na Zemi se nachází také v podzemí Pixabay
Již několik výzkumů mořských biologů naznačuje, že se v nitru naší planety nachází množství života daleko větší, než se předpokládalo. Tyto velké ekosystémy tvoří obrovské množství mikroorganismů, které pod povrchem obývají rozsáhlý prostor, který je ekvivalentem několika ploch našich oceánů.

Mořští biologové v rámci několika výzkumů analyzovali množství ekosystémů, které se nacházejí pod zemským povrchem, a došli k překvapivému závěru. V místech, kde panují extrémní podmínky, existuje obrovské množství živých organismů, které si vystačí s minimem prostoru a živin. Hmotnost tohoto ekosystému vědci odhadují až na 23 miliard tun, což je stonásobně víc než hmotnost celého lidstva dohromady.

Mezinárodní vědecký tým, který se výzkumem zabýval, byl tvořen předními světovými experty z oblasti geologie a mikrobiologie. Tento rozsáhlý výzkum trval deset let a jeho výsledky vědci oficiálně představují na setkání Americké unie pro geofyziku, které se koná v druhém prosincovém týdnu.

Obrovské množství bakterií

Vědci zjistili, že se pod povrchem nachází asi 70 procent všech bakterií a takzvaných archea – jednobuněčných organismů, jimž se dříve říkalo archeobakterie. Jde například o archea Altiarchaeales, které žijí v sirných pramenech, nebo „Strain 121“, archea žijící v hydrotermálních průduších na dně oceánů – ve vodě horké až 121 stupňů Celsia.

Tyto organismy přitom žijí až v hloubce 2,5 kilometru pod povrchem. Některé z těchto organismů podle expertů mohou pod povrchem žít až několik tisíc let, ale přitom jsou metabolicky aktivní a spotřebovávají méně energie, než biologové věřili, že je vůbec možné.

Vrty v obrovských hloubkách

Podle autorů práce se mohl tento unikátní výzkum uskutečnit díky dvěma velkým přelomům v technologiích. Jedním z nich jsou vrty, které umí proniknout dostatečně hluboko do země, tím druhým pak lepší mikroskopy, které velmi rychle a spolehlivě najdou a rozpoznají život.

Zatím je kolem podzemního světa ale víc nejasností; experti neznají ani odpovědi na základní otázky. Tou klíčovou je, zda se kolonie těchto mikroorganismů vyvíjí směrem nahoru, nebo dolů, dále jak jsou zapojené do chemických procesů, které v těchto oblastech probíhají, nebo jaký vztah měla evoluce těchto podzemních světů s evolucí života na povrchu. Dále čtěte: (Vědci objasnili zajímavý původ obřího kovového objektu. Byl jádrem zaniklé planety).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008