Vrak nacistické lodi pravděpodobně skrývá ukradené poklady z Jantarové komnaty ruského paláce

 Objevy 
18. října 2020 16:33 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Němci Jantarovou komnatu za války kompletně vyplenili Baltictech/Tomasz Stachura
Vrak německého parníku potopeného na konci druhé světové války našli potápěči, a to včetně beden na palubě. Ty mohou obsahovat cenný poklad v podobě vzácného nábytku ukradeného z Jantarové komnaty, kterou němečtí vojáci vyplenili v ruském paláci.

Vrak byl nalezen severně od polského přímořského města Ustka v hloubce 88 metrů po více než roce hledání, uvedl Tomasz Stachura, který misi vedl. Stachura je jedním ze zakladatelů potápěčského týmu Baltictech. Shodou náhod má ztroskotaná loď stejný název, tedy Karlsruhe, jako německá válečná loď z druhé světové války nalezená minulý měsíc v Norsku, která byla potopena v roce 1940.

Parník sloužil k evakuaci německých vojáků

Parník SS Karlsruhe dlouhý 60 m se zúčastnil masivní německé evakuace v dubnu 1945, kterou nacistické vedení nazvalo Operace Hannibal. Evakuovat se začalo během masivního postupu sovětské Rudé armády do Německa.

12. dubna se Karlsruhe stala poslední německou lodí, která opustila ruský Kaliningrad. Parník zamířil na západ, ale následující den byl potopen sovětskými válečnými letadly.

Někteří historici již dlouho tušili, že mnoho beden naložených na loď obsahovalo to, co zbylo ze slavné Jantarové komnaty v ruském paláci, který Němci vyplenili, ale ukradené cennosti se nikdy nenašly. "Pravdou je, že pokud si Němci odnesli z paláce něco cenného, jejich poslední možností bylo naložit to na Karlsruhe,“ řekl Stachura.

Jantarová komnata za půl miliardy

Jantarová komnata, jak název napovídá, byla plná ručně vyráběného jantaru. Její stavba začala v roce 1701, kdy ji německý barokní sochař a dánský jantarový řemeslník navrhli pro palác Charlottenburg, domov Friedricha I., prvního pruského krále.

Místnost měla mnoho obdivovatelů, včetně ruského cara Petra Velikého. Během návštěvy Berlína v roce 1716 výzdobu pruský král Petru Velikému daroval. Rusové přidali další jantar, zlato, drahokamy a zrcadla.

Po dokončení Jantarová komnata obsahovala více než 6 tun jantaru, umělecká díla a další vzácné předměty. Odhaduje se, že tyto poklady mají dnes hodnotu až 500 milionů dolarů.

Ale Jantarová komnata se v roce 1941 stala válečnou kořistí Německa. Ačkoli se Sověti pokoušeli zakrýt jantarové panely tapetami, Němci je objevili, rozebrali a transportovali z Petrohradu do Kaliningradu, kde byly znovu sestaveny.

Po německé evakuaci z Kaliningradu v roce 1945 však poklady Jantarové komnaty zmizely a od té doby panovalo podezření, že byly tajně transportovány do Německa, možná na parníku Karlsruhe.

Někteří odborníci se však domnívají, že Jantarová komnata byla zabalena do beden, které byly zničeny, když sovětští vojáci vypálili část hradu. Zda tedy nalezený vrak parníku Karlsruhe skutečně vezl alespoň část pokladů Jantarové komnaty, bude jasné, až námořní úřady v polské Gdyni průzkumníkům povolí náklad vraku vyzvednout na hladinu. Dále čtěte: V Norsku byl objeven tisíc dvě stě let let starý pohanský chrám bohů Thora a Odina.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum