Na planině Nazca se vyhřívá obrovská kočka. Je to nejstarší místní geoglyf

 Objevy 
26. října 2020 11:18 / Radek Chlup
  2
📷
3 fotografie v galerii
Geoglyf kočky je mezi dalšími obrazci v Nazca nejstarším objeveným Johny Isla
V perské poušti Nazca byl objeven další geoglyf. Vztyčené uši, odhalené břicho a natažený ocas. Je to 37 metrů dlouhá kočka, která se vyhřívá na sluncem ošlehaném úpatí kopce Mirador Natural. Geoglyf je starý skoro dva tisíce let.

Kultura v poušti Nazca začala existovat kolem roku 100 před naším letopočtem. Geoglyf kočky byl datován do doby 200 až 100 let před naším letopočtem. Spadá tak do éry pozdní paracaské kultury, která mohla stát za jeho vznikem. Geoglyf kočky je tedy starší než ostatní obrazce na planině.

„Je docela zarážející, že stále nacházíme nové obrazce, ale také víme, že je možné najít další,“ řekl o nálezu Johny Isla, peruánský archeolog zaměřený na geoglyfy v Nazca.

Geoglyfy v Nazca jsou obrovskými kresbami na planině Nazca. Vytvořila je tamní indiánská kultura mezi lety 500 před naším letopočtem až 500 našeho letopočtu.

Povrch pouště se skládá z horní vrstvy červenohnědých oblázků, pod kterými se skrývá žlutě šedá půda. Když je horní vrstva odstraněna, vynikne světlá spodní struktura. Právě tak byly geoglyfy vytvořeny.

V regionu je minimum srážek a téměř žádný vítr. Obrazce tak mohly zůstat v relativně dobrém stavu po tisíce let. V půdě je navíc velké množství vápna a to tvrdne, když je vystaveno vlhkosti například z ranní mlhy. Tento proces obrazce chrání před erozí.

Umění jen pro oči bohů

Geoglyfy jsou jednoduchými liniemi, které znázorňují geometrické tvary. Jsou tam ale i složitější struktury, a ty propracovaně vyobrazují zvířata a různé předměty.

Nejlépe jsou k vidění z nebes, což probouzí hned několik teorií o tom, k jakému účelu vznikly. Nedávné studie nabízejí vysvětlení, že mohlo jít o cestovní značky pro poutníky. Zajímavou myšlenkou je, že to byly obrazy, na které se mohli dívat jen bohové z nebe.

V posledních letech tam bylo objeveno množství dalších, různě starých geoglyfů. Zároveň ale archeology znepokojily viditelné stopy po průjezdu nákladních vozidel, které symboly v Nazca narušují.

V ohrožení je také obraz kočky, protože je na strmém svahu a ten je náchylnější k erozi než geoglyfy na rovné půdě. „Obrazec byl sotva viditelný a málem zmizel, protože je umístěný na poměrně prudkém svahu, který je náchylný k erozi,“ potvrdilo informaci peruánské ministerstvo kultury.

Kočka musela být údajně vyčištěna, jinak by úplně zmizela. Psali jsme také: Na planině v Peru byly objeveny tisíce let staré obrazce. Jak vznikaly a proč?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty