Vědci z Izraele překonali důležitý milník vedoucí k léčbě nejzákeřnějších druhů rakoviny

 Objevy 
20. listopadu 2020 08:40 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vědci využívají nástroj k molekulární úpravě buněk Pixabay
Tým vědců z Telavivské univerzity zaznamenal v rámci svého výzkumu velice dobré výsledky, které by mohly vést k úspěšnému léčení těch nejvážnějších druhů nádorových onemocnění. Vědci tak udělali významný krok v rámci vývoje nových léků proti rakovině.

Univerzitní vědci z izraelského Tel Avivu se v rámci nové studie pochlubili úspěchy, které zaznamenali během výzkumu zaměřeného na vývoj léčiv pro boj s rakovinou. Vědci tak poukázali na velice dobré výsledky při léčení vzdálených metastáz za pomoci nástroje zvaného CRISPR/Cas9. Tento nástroj podle vědců nabízí velice slibné výsledky v boji proti většině nádorových onemocnění.

Díky této velice pokročilé technologii se vědcům podařilo vytvořit nebývale přesný systém, který je schopen zacílit na nemocné buňky a odstranit je na genetické úrovni. Díky tomuto nástroji jsou vědci schopni opravit buněčnou DNA za pomoci jednovláknové nukleové kyseliny mRNA.

Léčba na molekulární úrovni

„Jedná se o první studii na světě, která prokazuje, že nástroj CRISPR se dá účinně využít k léčbě rakoviny na živém tvorovi,“ uvedl hlavní autor studie profesor Dan Peer. Spolu s Peerem však na výzkumu publikovaném v odborném časopise Science Advances spolupracovala celá řada expertů na nanomedicínu.

Novou metodu boje proti rakovině vědci zatím vyzkoušeli pouze na zvířatech. Díky velice obecným buněčným mechanismům, které za pomoci přístroje ovládají, však nepředpokládají, že by stejný postup nedokázali aplikovat na lidské buňky. Tato léčba navíc podle jejich autorů nemá žádné vedlejší příznaky, jako mají například radioterapie nebo chemoterapie.

Lékařský nástroj budoucnosti

Takzvané molekulární nůžky Cas9 v podstatě rakovinu vyoperují z jednotlivé buňky a tím ji opraví. Podle vědců je jen otázkou času, než tento genetický nástroj bude součástí běžné lékařské praxe. Vědci navíc tuto metodu testovali ne nejvíce agresivních typech rakoviny a výsledná léčba má velice slibné výsledky. Dále čtěte: (Nová mutace koronaviru je mnohem nakažlivější, má ale také své slabiny).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008