Archeologové v Egyptě objevili celkem padesát devět sarkofágů. Jeden z nich otevřeli

 Objevy 
14. října 2020 13:08 / Radek Chlup
  0
📷
5 fotografií v galerii
Egyptští archeologové před médii otevřeli jeden ze sarkofágů  Ziad Ahmed/Nurphoto/Nurphoto via AFP
V sobotu egyptští archeologové uvedli, že v posledních týdnech našli celkem 59 sarkofágů ve skvělém stavu. Byly zapečetěny před více než 2500 lety. Od té doby nebyly vykradači hrobů otevřeny. Tým, který je v nekropoli v Sakkáře našel, před médii jeden sarkofág slavnostně otevřel.

Mumifikované pozůstatky byly zahaleny v pohřebním plátně, které bylo zdobeno hieroglyfy v jasných barvách. Otevřený sarkofág byl spolu s ostatními nalezen v Sakkáře, a to ve významném pohřebišti staroegyptské metropole Memphis, která je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Je to jen začátek velkého objevu

Ministr cestovního ruchu a starožitností Khaled al-Anani uvedl, že pohřebiště může skrývat ještě neznámý počet sarkofágů. „Takže dnes to není konec objevu, považuji to za začátek velkého objevu,“ uvedl. „Máme z toho objevu velkou radost,“ doplnil ho Mostafa Waziri – generální tajemník nejvyšší rady pro starožitnosti.

Archeologové už mají o rakvích více informací. Sarkofágy pocházejí z pozdně starověkého Egypta, přibližně z šestého nebo sedmého století před naším letopočtem. Předběžné studie archeology vedou k domněnce, že sarkofágy pravděpodobně patří kněžím, vysokým státním úředníkům a významným osobnostem staroegyptské společnosti 26. dynastie.

V nekropoli bylo v poslední době vykopáno i velké množství zbytků artefaktů, mumifikovaných hadů, ptáků, brouků a jiných zvířat. V oblasti byly nalezeny i desítky soch. Mezi nimi je i jedna bronzová, která znázorňuje Nefertem – staroegyptského boha vůně a světla.

Velký div moderního Egypta

Poblíž pyramid v Gíze a Káhiry probíhá stavba velkého divu moderního Egypta. Velké egyptské muzeum se má stát centrem pro uchovávání a představování významných artefaktů, které reflektují historii země. Právě tam mají být sarkofágy ze Sakkáry uloženy. Otevření objektu už bylo několikrát odloženo. Zatím Egypt počítá s tím, že se tak stane v příštím roce.

Velké egyptské muzeum má přilákat velké množství turistů. Jejich proudění do země zastavila současná koronavirová pandemie. Kromě toho se země potýkala s teroristickými útoky. Egypt je však s turismem úzce propojen. Proto dělá kroky k jeho obnovení, k čemuž mohou pomoci i nové objevy na Sakkáře. Psali jsme také: V Egyptě bylo nalezeno třináct sarkofágů. Nedotkl se jich čas ani vykradači hrobů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?