Tento malinkatý brouk se vzdal sexu, a přesto mu vymření nehrozí. Asexuální je již mnoho milionů let

 Věda a Výzkum 
29. září 2021 07:50 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Oppiella nova je asexuální a přesto se rozmnožuje Depositphotos
Sex vždy nestojí za tu námahu, to je potřeba si přiznat. A pro hodně zvířecích druhů je celá ta hra na páření tak nepohodlná, že žít sami a rozmnožovat se asexuálně je pro ně ta nejlepší volba.

Je v tom tak trochu poučení pro lidstvo. Protože až jednou přijdeme o schopnost se množit a nebudeme umět dostatečně pracovat s DNA na genetické úrovni, pak bychom zkrátka jako druh vymřeli.

Malinkatý brouk vi, jak na to

Roztoč Oppiella nova, česky Drobnožička obecná, nemá ani sex ani genetické inženýrství a přesto se mu daří. Porovnáním genomu se sexuálně aktivním bratrancem, roztočem O. subpectinata, tým evropských výzkumníků zjistil, že tento členovec o velikosti mikrometru si celkem dobře žije cudným životním stylem po miliony let.

Jak je to možné? Stejně jako my mají tito malí roztoči kopii pro každý chromozom, který tvoří jejich genom, což z nich dělá diploidní organismus. Výměna chromozomů a jejich občasné promíchání a vzájemné porovnávání pomáhá populaci poskytnout různorodý výběr genetických kombinací, což znamená, že když dojde k nějaké katastrofické události, třeba ke změně teploty nebo se objeví nějaký predátor, vždy se najde alespoň pár jedinců, kteří takovou situaci zvládnou.

Takže proč se obtěžovat se sexem. Soupeřit o samičky, produkovat dobré spermie, těhotné samičky, které samečkům lezou na nervy a tak dál. To vše je z pohledu vědy daň za maximalizaci genetické rozmanitosti. Existují i ​​jiné způsoby, jak udržet určitý stupeň variability, které nespoléhají na sexuální reprodukci. Tyto procesy způsobují, že se mutace různě hromadí v typech stejného genu, což vytváří jedinečný podpis mezi geny asexuálních organismů. Tento mutační vzorec, známý jako Meselsonův efekt, pojmenovaný po harvardském genetikovi Matthewovi Meselsonovi, by teoreticky mohl být použit k identifikaci diploidního organismu, nepohlavního druhu.

Jak to ten brouk dělá

"Tito roztoči mají velikost jen jednu pětinu milimetru a je obtížné je identifikovat,“ popisuje v tiskové zprávě reprodukční biolog Jens Bast z University of Lausanne. Tým dokonce potřeboval specializované počítačové programy k dešifrování genomů, ale nakonec to stálo za to. "Naše výsledky jasně ukazují, že Oppiella nova se reprodukuje výhradně asexuálně,“ popsal Bast.

"Pokud jde o pochopení toho, jak evoluce funguje bez sexu, tito roztoči by stále mohli poskytnout nějaká další překvapení.“ Zatím vědci vědí, že si roztoči zkrátka jen různě vyměňují chromozomy, zjednodušeně řečeno. To ale neznamená, že asexuální reprodukce není bez problémů, tito roztoči jsou z tohoto pohledu malinko výjimeční. Ale objev zvířete, kterému se v minulosti podařilo vzdát se sexu a přitom existovat po miliony let, je skutečně přelomový. Dále čtěte: Placebo efekt je úžasná iluze a zároveň jedna z největších záhad vědy.

Zdroj: PNAS.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008