Tuto obří masožravou stonožku byste potkat určitě nechtěli. Na ostrově v Pacifiku je vrcholným predátorem

 Věda a Výzkum 
26. srpna 2021 07:38 / Lukáš Bauer
  0   0
📷
4 fotografie v galerii
Obří masožravá stonožka je postrachem nejen ptáků Depositphotos
Obrovské masožravé stonožky druhu Cormocephalus coynei žijí na ostrově Norfolk v jižním Pacifiku, kde aktuálně působí značné škody na mláďatech mořských ptáků, kteří na ostrově hnízdí. Tato obří stonožka je nejen vybavena prudkým jedem, ale také velice pevným krunýřem, což z ní dělá nebezpečného predátora.

Obří stonožky žijící na ostrově Norfolk v jižním Pacifiku jsou tvorové, které by chtěl asi málokdo z nás potkat. Jedná se o více než třicet centimetrů dlouhá masožravá stvoření vybavená prudkým jedem a velice odolným krunýřem, který jim poskytuje značnou ochranu před poraněním.

Tyto stonožky aktuálně představují na ostrově Norfolk velký problém pro hnízdící buřňáky černoocasé, které každoročně zabíjí po tisících. Svůj velice silný jed vstřikují do nicnetušících mladých kuřat mořských ptáků, která se záhy stávají jejich večeří.

Noční predátor

Díky novému výzkumu vědci zjistili, že tyto dravé stonožky jsou na ostrově Norfolk v podstatě vrcholným predátorem. Na tomto ostrově vzdáleném 1400 kilometrů východně od Austrálie tyto stonožky zaujaly důležitou roli dravých savců, kteří v od světa odděleném ekosystému chybí. Stonožky tak především redukují populaci buřňáků, stejně jako dalších ptáků a živočichů.

Tito predátoři se vyplíží ze svých úkrytů ve chvíli, kdy zajde slunce. Právě za soumraku a v noci se stonožky pomocí dvou dlouhých tykadel snaží vyhledat svou kořist. Jakmile ji najdou, mnoho času už jí nezbývá, protože ji okamžitě napadnou a vstříknou do ní svůj silný ochromující jed.

Tisíce zabitých ptáků

Nejčastější kořist stonožek tvoří mláďata buřňáků, která v noci spí ve svých hnízdech, kam se stonožka bez větších problémů vplíží. Poté, co je mládě ochromeno a nemůže se hýbat, stonožka zahájí hostinu a začne ho za živa pojídat. Vědci odhadují, že tímto způsobem stonožky uloví každoročně nejméně 3500 kuřat buřňáka. Dále čtěte: (V Českém středohoří se znovu objevil téměř vyhynulý druh motýla. Zásluhu na tom mají ochránci přírody).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězda Stardance se jako první Češka v historii stala hlavní múzou slavného karnevalu v Riu

Styl

Magnety a hračky, které obsahují baterie, mohou děti vážně ohrozit na životě. Dávejte si na ně dobrý...

Dům a zahrada

Existuje několik znaků, díky kterým poznáte, že orchidej potřebuje zalít

Zavřít reklamu