Identická dvojčata nejsou až tak identická

 Věda a Výzkum 
18. srpna 2021 18:11 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jednovaječná dvojčata jsou často k nerozeznání Depositphotos
Jednovaječná dvojčata pocházejí z jednoho embrya, které se na počátku vývoje rozdělí na dvě. Výsledkem jsou dva sourozenci, kteří sdílejí téměř stejnou genetickou informaci od každého rodiče a vypadají prakticky úplně stejně.

Jednovaječná dvojčata jsou v podstatě jeden druhému klonem, ačkoli genetické mutace v děloze znamenají, že nesdílejí 100% stejné DNA. A nesdílejí ani identické otisky prstů.

Otisky prstů identických dvojčat jsou zcela rozdílné

Navzdory tomu, co známe z kriminálních seriálů, nelze identická dvojčata zaměnit. Jak už bylo řečeno, ani jejich DNA není zcela identická. A co víc, jejich otisky prstů jsou naprosto rozdílné.

Jejich otisky prstů jsou natolik odlišné, že je lze použít k jejich jednoznačné identifikaci. A to znamená, že nikdo na celé zeměkouli nemá stejné otisky prstů. Zajímavé také je, že otisky prstů se na každém prstu liší.

Pokud ale identická dvojčata sdílejí téměř shodnou DNA, proč nejsou jejich otisky prstů také skoro stejné? Ukazuje se, že DNA není jediným faktorem, který ovlivňuje otisky prstů člověka, přestože hraje hlavní roli při určování charakteristik jejich vzoru. Při vývoji otisků prstů hrají roli i různé faktory prostředí v děloze.

Otisky prstů se u dvojčat odliší již při vývoji plodu

Otisky prstů se vytvářejí mezi 13. a 19. týdnem vývoje plodu. Poloha plodu v děloze, přístup k výživě a dokonce i délka pupeční šňůry ovlivňují finální podobu otisků prstů.

Navíc, když se narodí identická dvojčata, mohou na finální podobu otisků prstů působit i další, tentokráte vnější faktory. Například kožní onemocnění, jizvy, popáleniny a v některých vzácných případech i léky.

Takže zatímco jednovaječná dvojčata mohou svým identickým vzhledem klamat své přátele i rodinu a vzájemně se zaměňovat, je tu vždy jeden velmi spolehlivý způsob, jak je rozeznat. Otisky prstů nikdy nelžou. Dále čtěte: Vědci už vědí, proč některým lidem nejde matematika. Mohou za to hladiny neurotransmiterů v mozku.

Zdroj: HealthlineLive Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum