Dysonova sféra je odpovědí na existenci vysoce vyspělých mimozemských civilizací

 Vesmír 
21. srpna 2021 10:29 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Přítomnost Dysonovy sféry kolem černých děr by byla známkou vyspělé mimozemské civilizace Depositphotos
Nová studie hledá odpovědi na odvěké otázky. Určitě chceme vědět, zda jsme ve vesmíru sami, nebo zda někde existuje nějaká technologicky vyspělá civilizace. A pokud ano, jak ji můžeme najít. Odpovědi se možná skrývají v Dysonově sféře.

Dysonova sféra je hypotetická superkonstrukce, která umožňuje využití veškeré energie, kterou uvolňuje hvězda. Podle amerického vědce Freemana Dysona je možné, že takové struktury by v podstatě řešily energetické požadavky technologicky vyspělých civilizací. Dyson už na konci šedesátých let minulého století doporučoval, abychom po takových strukturách pátrali, protože by to mohlo vést k nalezení důkazů o existenci vysoce inteligentního mimozemského života. 

Dysonova sféra okolo černých děr může být odpovědí

Nová studie dokonce už vydala některé odpovědi na naše otázky, a to v souvislosti s Dysonovou sférou čerpající energii z černé díry. "V této studii uvažujeme o zdroji energie rozvinuté civilizace typu II nebo typu III. Potřebují silnější zdroj energie, než jim dává vlastní Slunce," píší vědci ve své studii.

Akreční disk i koróna by mohly být potenciálními elektrárnami pro civilizaci typu II. "Naše výsledky naznačují, že pro černou díru s hvězdnou hmotností by akreční disk mohl poskytnout stokrát více svítivosti než hvězda hlavní posloupnosti,“ tvrdí vědci.

Podle Dysona, jehož sféra zachycuje a přeměňuje hvězdnou energii, by mohly unikat infračervené emise, což by hypoteticky mohlo prozradit přítomnost Dysonovy sféry. Tento infračervený podpis, kdybychom ho detekovali, by nám umožnil zaměřit mimozemské civilizace.

Tým vědců proto navrhuje soustředit se na černé díry. Černé díry jsou známé svým silným gravitačním polem, které zachycuje vše, co je dostatečně blízko a už to nepustí. A to znamená, že to nelze detekovat. V extrémním prostředí kolem černé díry ale existuje řada procesů, ze kterých by se případně dala energie získat.

Takové záření bychom byli schopni detekovat

Na základě modelů černých děr s mnohamilionovými násobky hmotnosti Slunce dokázali vědci určit, že by bylo možné efektivně sbírat energii z některých z těchto procesů, samozřejmě za předpokladu, že je k tomu dostupná technologie. "Největší svítivost lze získat z akrečního disku a dosáhnout 100 000krát větší svítivosti než ze Slunce, což je dost na udržení civilizace typu II,“ píší vědci. "Navíc, pokud by Dysonova sféra shromažďovala nejen elektromagnetické záření, ale také jiné druhy energie (např. kinetickou energii), celková shromážděná energie by byla přibližně pětkrát větší."

Takové struktury by byly detekovatelné na více vlnových délkách, teplejší Dysonovy sféry by byly viditelné v ultrafialovém rozsahu a chladnější v infračerveném záření, přesně jak Dyson sám před mnoha desetiletími předpověděl.

Vzhledem k tomu, že aktivní černé díry již vyzařují mnoho záření na obou těchto vlnových délkách, je samotnou detekci přeci jen obtížné provést. Vědecký tým ale naznačuje, že je možné provádět i jiná měření, jako jsou změny světla, což by mohlo  pomoci odhalit, kde se tyto struktury mohou skrývat. Dále čtěte: Rover Curiosity zkoumal na Marsu tento kráter devět let. A výsledek je zklamáním.

Zdroj: Wikipedia Monthly Notices.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod