V naší Mléčné dráze se objevila struktura, kterou vědci nedokáží vysvětlit

 Vesmír 
09. srpna 2021 07:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
V naší vlastní galaxii jsme toho ještě hodně nepochopili Depositphotos
Znovu se ukázalo, jak moc stále nevíme o naší vlastní galaxii, tedy Mléčné dráze. Svědčí o tom i objevení nové struktury, které navíc vědci zatím ani nedokáží porozumět.

Nově objevená struktura dostala název Cattail a jde o dlouhý plynový oblouk, který je tak velký, že si astronomové nejsou jisti, zda skutečně může být součástí galaktického spirálního ramene, kterého si dosud nikdo nevšiml.

Ať už je tato plynová struktura čímkoliv, jde každopáadně o doposud největší plynové vlákno v naší galaxii. "Otázka, jak se v extrémním galaktickém místě vyrobí tak obrovské vlákno, zůstává otevřená. Alternativně může být Cattail součástí nového ramene," píší vědci ve své práci.

Mapování naší galaxie je stále složité

A to hned z několika důvodů. Jedním z nich je, že je velmi obtížné vypočítat vzdálenosti kosmických objektů. Další je, že je tam spousta věcí, takže může být těžké rozpoznat, jestli je něco významné seskupení, nebo jen náhodná sbírka rozložená podél zorného pole.

Vědci použili pětisetmetrový sférický radioteleskop FAST k vyhledání rádiových emisí a data odhalila, co se zdálo být velkou strukturou. Když spočítali, jak rychle se struktura pohybuje, čekalo je velké překvapení. Její rychlost byla konzistentní se vzdáleností asi 71 750 světelných let od centra galaxie. Tato vzdálenost, která je větší než vzdálenost jakéhokoliv známého spirálního ramene v této oblasti galaxie, by znamenala, že jde o něco opravdu obrovského. Vědci spočítali, že struktura má přibližně 3 590 světelných let na délku a 675 světelných let na šířku. Když však vědci spojili svá zjištění s údaji z celooblohového průzkumu HI4PI HI, zjistili, že struktura může být ještě větší, a to s délkou přibližně 16 300 světelných let.

Cattail vyvolává zatím jen otázky

Struktura Cattail je podle všeho ještě větší než největší známá plynová struktura  Gouldův pás, o které bylo nedávno zjištěno, že je dlouhá 9 000 světelných let.

Cattail tak zatím vyvolává několik zajímavých otázek. Většina plynových vláken se vyskytuje mnohem blíže ke galaktickému středu a je spojena se spirálními rameny. Pokud se jedná o vlákno, není jasné, jak se mohla struktura Cattail vytvořit a zůstat mimo známá spirální ramena Mléčné dráhy.

Pokud ale jde o vzdálené spirální rameno, je to záhada. Galaktický kotouč Mléčné dráhy kolísá a pokřivuje se při setkáních s jinou galaxií kdysi v minulosti. Tvar struktury Cattail ale neodpovídá této osnově, což by hrálo pro fakt, že nejde o spirální rameno.

Vědci se tedy budou snažit přijít celé věci na kloub. A zároveň poznamenávají, že Cattail je důkazem toho, jak málo toho stále víme o naší vlastní galaxii. Dále čtěte: Existující mimozemské civilizace cestující vesmírem? Speciální projekt se zaměří na hledání důkazů.

Zdroj: arXiv.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve