Sousední planetární systém má zřejmě obyvatelnou super Zemi

 Vesmír 
11. srpna 2021 17:28 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Najdeme konečně obyvatelnou planetu? ESO / M. Kornmesser
Vše se odehrává "jen" 35 světelných let od nás, kde se nachází hvězda, která je hostitelem řady skalnatých exoplanet. A jedna z nich by měla být obyvatelná.

Kolem červeného trpaslíka L 98-59 obíhají nejméně čtyři planety. Nová pozorování nyní potvrzují to, co již naznačil předchozí výzkum, totiž existenci pozemského světa s poloviční hmotností Venuše.

Planeta s atmosférou i planeta plná oceánů

Nová pozorování ale odhalila nové věci, především jde o nové světy v tomto systému, a to včetně oceánské planety a té, jež se zdá být obyvatelná. "Planeta v obyvatelné zóně může mít atmosféru, která by mohla chránit a podporovat život,“ řekla astrofyzička María Rosa Zapatero Osorio z Centra pro astrobiologii ve Španělsku.

Objevy znamenají docela velký milník, a to nejen při hledání potenciálně obyvatelných světů, ale také při hledání skalních exoplanet jako Země, Mars a Venuše.

Tým astronomů zjistil, že nejvnitřnější exoplaneta L 98-59 b má kolem poloviny hmotnosti Venuše a je pravděpodobně skalnatá. Druhá nejvnitřnější exoplaneta je 1,4krát větší než Země a je také pravděpodobně skalnatá. Třetí exoplaneta je přibližně 1,5krát větší a dvakrát hmotnější než Země, s hustotním profilem, což naznačuje vysoký obsah vody. Až 30 procent hmotnosti exoplanety by mohla tvořit voda, což by z ní udělalo oceánský svět.

Měření radiální rychlosti týmu překvapivě zaregistrovalo dva periodické signály, které neodpovídaly žádné ze známých exoplanet. Ty znamenají nejspíše další dvě exoplanety, které neobíhají ve stejné rovině jako ostatní. První má hmotnost přibližně třikrát větší než Země a oběžná doba je přibližně 12,8 dne. Druhá je opravdu extrémně zajímavá. "Máme náznaky přítomnosti pozemské planety v obyvatelné zóně tohoto systému,“ řekli vědci.

Pátá exoplaneta vypadá, že má 2,46násobek hmotnosti Země s oběžnou dobou asi 23 dní. Může se zdát, že je příliš blízko, ale protože hvězdy červeného trpaslíka jsou mnohem chladnější než Slunce, znamená to, že exoplaneta by byla v mírné vzdálenosti od své hvězdy, tedy ani ne příliš horká, ani příliš chladná, aby mohla hostit život, jak ho známe.

Detekce pozemské planety je blízko

Vědci by ale potřebovali její tranzit, aby zjistili, zda má tato exoplaneta atmosféru, což znamená, že by byla skvělým kandidátem pro navazující studium při hledání obyvatelnosti. Ukazuje se však, že planetární systémy mohou skrývat spoustu triků a je třeba je více zkoumat.

Tento objev ale podle vědců ohlašuje budoucnost. "Jako společnost zkoumáme pozemské planety od zrodu astronomie a nyní se konečně stále více přibližujeme k detekci pozemské planety v obyvatelné zóně její hvězdy," uzavírají vědci. Dále čtěte: Existující mimozemské civilizace cestující vesmírem? Speciální projekt se zaměří na hledání důkazů.

Zdroj: ESO.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47