Dysonova sféra může být klíčem ke vzkříšení a nesmrtelnosti

 Věda a Výzkum 
15. března 2021 10:11 / Mirka Malá
  12
📷
2 fotografie v galerii
Na vzkříšení života je potřeba hodně energie Depositphotos
Představte si, že v daleké budoucnosti, dlouho po vaší smrti, se nakonec vrátíte k životu. A to samé platí pro všechny, kteří se kdy podíleli na historii lidské civilizace.

Megastruktura zvaná Dysonova sféra poskytne umělé superinteligenci (AI) enormní množství energie, kterou bude potřebovat k tomu, aby shromáždila tolik historických a osobních údajů o vás, aby mohla znovu vytvořit vaši přesnou digitální kopii.

Jakmile se tak stane, budete celý svůj život (znovu) žít v simulované realitě, a až přijde čas, abyste (znovu) zemřeli, budete přeneseni do simulovaného posmrtného života, kde se můžete navždy setkávat se svými přáteli, rodinou a oblíbenými celebritami.

Jednoho dne to může být skutečnost

Toto je plán nesmrtelnosti. Projekt, na kterém ruský transhumanista Alexej Turčin pracuje od roku 2014. Turčin nedávno uvedl podrobnosti v článku, který publikoval pod názvem "Klasifikace přístupů k technologickému vzkříšení". Plány A, B a D v něm zahrnují prodloužení života, kryoniku a kvantovou nesmrtelnost. A také je zde plán C s umělou superinteligencí.

Turčin zaznamenává a vede deníky o každém snu, konverzaci, zážitcích a zkušenostech. Tato praxe "všudypřítomného sledování" je nezbytná, protože umělá superinteligence potřebuje podrobit budoucí vzkříšené totožným vývojovým podmínkám, jakými prošli, když žili svůj první reálný život.

"Jakmile umělá superinteligence vytvoří vaši přesnou digitální kopii, je možné všechno - dokonce i obnovení biologického života," tvrdí Turčin. AI bude hledat vaši DNA, aby vytvořila klon vašeho fyzického těla, ve kterém vaše digitální kopie najde svůj chrám.

Vzkříšení potřebuje energii

Nyní si představte, že toto bude provedeno s miliardami lidí, kteří žili na planetě Zemi. A ta nemá takové energetické zdroje, aby umělá superinteligence mohla všechny vzkřísit. A to vyřeší Dysonova sféra. Ideálně ta kolem Slunce, což by AI poskytlo velkou část majestátních 400 septilionů wattů energie za sekundu, kterou Slunce produkuje.

Představte si Dysonovu sféru jako mnoho jednotlivých satelitů se samostatnými oběžnými drahami, protože jedna obrovská struktura by byla gravitačně nestabilní, jak si myslí Turčin. Představte si tuto megastrukturu jako flotilu solárních farem, které jsou spojené dohromady do ohromující 300 milionů kilometrů dlouhé skořápky kolem Slunce. Bude to konečná mimozemská megastruktura, která bude signalizovat přechod našeho druhu z planetárního do mezihvězdného. Až na fakt, že něco takového zatím neumíme postavit.

Turčinův plán má samozřejmě celou řadu odpůrců, kteří okamžitě přispěchali s více či méně validními důvody, proč to nemůže doopravdy fungovat. Turčin se ale nevzdává a tvrdí, že jde spíše o filozofickou otázku než o technologii. "Přemýšlejte o konci svého života a o tom, co by se mohlo stát dál. Existují dva možné výsledky. Pokud vaše duše existuje, pak pokračujete po smrti dál a všechno je úžasné. A pokud tomu tak není a jde o opravdový konec, mohla by některá část z vás pokračovat jako digitální kopie," dodává Turčin. Dále čtěte: Seznamte se se swirlonem, novým druhem hmoty, který ohýbá zákony fyziky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod