V Polsku byly objeveny kostry zavražděných jeptišek z období druhé světové války

 Objevy 
10. března 2021 07:51 / Mirka Malá
  22
📷
2 fotografie v galerii
Zavražděné jeptišky vojáci krutě mučili Institute of National Remembrance
Archeologové nedávno objevili kostry tří katolických jeptišek, které byly zavražděny sovětskými vojáky na konci druhé světové války. Jejich objev uzavírá měsíce trvající pátrání po kostech sedmi jeptišek, které byly zabity během brutální okupace bývalého Sovětského svazu ve válkou zničené zemi.

Ruská Rudá armáda napadla Polsko v roce 1944, když nacistické Německo stáhlo své vojáky. Během této doby se sovětské síly snažily získat kontrolu potlačením polských milicí a náboženských osobností, vězněním, deportacemi a zabíjením polských vojáků, duchovenstva a civilistů. Záznamy z roku 1945 zdokumentovaly sovětské vojáky, kteří zabili sedm jeptišek z řádu sv. Kateřiny Alexandrijské, jak uvedli zástupci polského Institutu národní paměti (IPN).

Aby zjistili, kde jsou tyto zavražděné jeptišky pohřbeny, archeologové nejprve v červenci 2020 vykopali místo v Gdaňsku, kde našli ostatky sestry Charytyny (Jadwiga Fahl). Výkop v Olsztynu v říjnu odhalil kosti považované za pozůstatky sestry Generosy (Maria Bolz), sestry Krzysztofory (Marta Klomfass) a sestry Libérie (Maria Domnik), které byly sestřičkami v Olsztynské nemocnici Panny Marie.

Hledání zbývajících tří sester bylo těžké

Aby našli zbývající tři jeptišky, archeologové nakonec v prosinci kopali na obecním hřbitově v Ornetě. K nalezení místa jim pomáhaly místní archivní záznamy jako například ručně nakreslený plánek. Aby se archeologové dostali k pozůstatkům tří jeptišek, museli nejprve exhumovat těla novějších pohřbených. Pozůstatky, které nakonec našli, patří podle prohlášení IPN posledním třem hledaným jeptiškám, tedy sestře Rolandě (Maria Abraham), sestře Gunhildě (Dorota Steffen) a sestře Boně (Anna Pestka).

Historické dokumenty, věk a pohlaví ostatků a přítomnost mnoha náboženských předmětů - to vše naznačovalo, že kostry patřily zavražděným jeptiškám. Mezi náboženské artefakty patřily oděvy spojené s řádem sv. Kateřiny, malé růžence s leštěnými korálky či kříž vykládaný kovovými vzory.

Vraždy jeptišek byly obzvlášť kruté

Když Němci začali v roce 1944 ustupovat z Polska, využilo Rusko šance převzít kontrolu nad zemí. "Na území okupovaném Sověty následoval masový teror," uvedl Varšavský institut, geopolitický think tank v Polsku. "Když Rudá armáda postupovala do měst a na další území, vojáci vyplenili a vypálili kostely a náboženské budovy a s jeptiškami bylo zacházeno zvlášť krutě."

V únoru 1945 se ruské síly dostaly do nemocnic v Gdaňsku-Wrzeszczi, Olsztynu a Ornetě, kde jeptišky řádu sv. Kateřiny sloužily jako zdravotní sestry. Vojáci bili a bodali pacienty a zaútočili na jeptišky, které je chtěly chránit. Ruští vojáci jim způsobili strašná zranění. Tvář sestry Rolandy byla zmrzačená a oteklá k nepoznání a sestra Gunhilda byla podle IPN třikrát střelena.

Sestra Krzysztofora zemřela po dlouhém týrání. Měla vydloubnuté oči a vyříznutý jazyk,  byla také šestnáctkrát bodnuta bajonetem.

V Ústavu soudního lékařství v Gdaňsku nyní probíhá analýza DNA těchto sedmi koster, aby se potvrdila totožnost jeptišek a analyzovala všechna zranění, která jim ruští vojáci způsobili. Dále čtěte: Archeologové v Egyptě odkryli mumii se zlatým jazykem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve