Nová studie odhaluje známky skryté struktury uvnitř zemského jádra

 Země a Příroda 
06. března 2021 17:13 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Zemské jádro je jiné, než jsme se dosud učili Depositphotos
Zatímco většina z nás považuje půdu pod nohama za samozřejmost, v jejích složitých vrstvách je napsána historie Země.

Nyní vědci našli další důkazy pro celou novou kapitolu hluboko v minulosti Země a zdá se, že vnitřní jádro Země obsahuje ještě další vnitřní jádro.

Co jsme se učili o Zemi, nyní už neplatí

„Ve škole nás učí, že Země má čtyři hlavní vrstvy: kůru, plášť, vnější jádro a vnitřní jádro,“ vysvětlila geofyzička z Australian National University Joanne Stephenson.

Naše znalosti o tom, co leží pod zemskou kůrou, byly odvozeny většinou z toho, co prozradily sopky a seismické vlny. Z těchto nepřímých pozorování vědci vypočítali, že spalující horké vnitřní jádro s teplotami přesahujícími 5 000 stupňů Celsia tvoří pouze jedno procento celkového objemu Země.

Nyní Stephenson a kolegové našli více důkazů, že vnitřní jádro Země může mít dvě odlišné vrstvy. "Je to velmi vzrušující a mohlo by to znamenat, že musíme přepsat učebnice!“ dodala.

Tým použil vyhledávací algoritmus k procházení a porovnávání tisíců modelů vnitřního jádra s pozorovanými údaji po mnoho desetiletí o tom, jak dlouho seismickým vlnám trvá cestování po Zemi, shromážděné Mezinárodním seismologickým centrem.

Co tam dole tedy je?

Tým zkoumal některé modely anizotropie vnitřního jádra, tedy jak rozdíly ve složení jeho materiálu mění vlastnosti seismických vln, a zjistili, že některé jsou pravděpodobnější než jiné.

Zatímco některé modely si myslí, že materiál vnitřního jádra vede seismické vlny rychleji rovnoběžně s rovníkem, jiné tvrdí, že kombinace materiálů umožňuje rychlejším vlnám procházet paralelněji s osou otáčení Země.

Tato studie neprokázala velké rozdíly v hloubce vnitřního jádra, ale zjistila něco jiného. "Našli jsme důkazy, které mohou naznačovat změnu ve struktuře železa, což naznačuje možná dvě oddělené ochlazovací události v historii Země,“ řekla Stephenson. "Podrobnosti o této velké události jsou stále trochu záhadou, ale pokud jde o naši znalost vnitřního jádra Země, přidali jsme další kousek skládačky.“

Tato nová zjištění mohou vysvětlit, proč některé experimentální důkazy nejsou v souladu s našimi současnými modely struktury Země. Přítomnost další vnitřní vrstvy byla možností již nějakou dobu, a to díky náznakům, že krystaly železa, které tvoří vnitřní jádro, mají různé strukturální uspořádání.

Závěry australského týmu se navíc shodují s dalšími nedávnými studiemi o anizotropii nejvnitřnějšího vnitřního jádra. Nová metoda, která je v současné době ve vývoji, může brzy vyplnit některé z těchto mezer v datech a umožnit vědcům potvrdit nebo vyvrátit jejich zjištění a doufat, že konečně budeme vědět, jaká přesně je tato raná vrstva historie Země. Dále čtěte: Ubývající kyslík nakonec udusí většinu života na Zemi.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve