Tržní ekonomika existovala o 3000 let dříve, než se dosud myslelo. Překvapivě ji zavedlo Řecko

 Objevy 
10. prosince 2020 17:34 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
V časech uctívání Dia už v Řecku fungovala tržní ekonomika Pixabay
Starověké Řecko je často považováno za zakladatele demokracie. Nyní je díky nové studii jasné, že je rovněž autorem první tržní ekonomiky na světě.

Někteří farmáři ve starobylém Řecku si nevybírali, které plodiny budou pěstovat na základě místních nutričních potřeb. Jejich rozhodnutí o výrobě a distribuci byla zřejmě poháněna poptávkou po vývozu, uvedl Adam Izdebski z Jagellonské univerzity v Krakově ve své studii publikované v The Economic Journal.

Tržní ekonomika fungovala o tisíce let dříve, než se dosud myslelo

Starověké Řecko, zejména jeho oblasti podél pobřeží Egejského moře, vyvinulo vzájemnou závislost a integraci trhu (když se ze samostatných trhů pro produkty stal jednotný trh), a to o tisíce let dříve, než se dosud předpokládalo.

Trhy ovládané nabídkou a poptávkou se obvykle považují za trhy, které začaly průmyslovou revolucí nebo evropskou koloniální expanzí, nikoli za časů farmářů, kteří uctívali Dia.

Dlouho jsme věděli, že obchodování probíhalo už před tisíci lety, možná již na počátku neolitické revoluce, mnohem dříve, než jsme měli kola nebo zkrotili koně. Navíc víme, že rudy, koření, vína a olivový olej, vzácná zvířata a další exotické produkty byly přepravovány na docela pozoruhodné vzdálenosti. Všeobecně se ale myslelo, že ačkoli trhy zjevně existovaly již ve starověku, nebyly významnou součástí struktury starověkých ekonomik a rozhodně nebyly integrovány jako vyspělé tržní systémy.

Vše odhalil pyl

Díky archeologii a studii nalezených pylů za období mezi roky 1000 před naším letopočtem až 600 našeho letopočtu vědci zjistili, že se pěstování obilovin nezvyšovalo v oblasti Řecka v závislosti na růstu populace. Naopak pěstování olivovníků (pro olej) a vinné révy (pro víno) se zvýšilo v závislosti na tržní poptávce. Stručně řečeno, agronomové ve starověkém Řecku řídili tržní ekonomiku.

A proč zrovna pyl má být tím hlavním důkazem? Studium starověkého pylu se nazývá palynologie. Tu lze použít k označení rozsahu obchodu a demonstrace hluboké integrace zemědělského trhu v Řecku před přibližně 2600 lety, než se Atény staly plnohodnotnou demokracií za vlády Periclese.

Údaje pylu z odebraných sedimentů ukázaly, že farmáři z dávných dob pěstovali plodiny záměrně, tedy pro ekonomický prospěch. Autoři také naznačují, že jižní Řecko mělo exportní ekonomiku založenou především na olivovém oleji již v archaickém období. Dále čtěte: Archeologové konečně nahlédli do egyptských mumií, které byly nalezeny už v roce 1615.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod