Tajnou zbraní vakcíny proti nemoci covid-19 je mRNA. Co všechno o ní potřebujete vědět

 Věda a Výzkum 
04. prosince 2020 08:25 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Budou vakcíny funkční a bezpečné? Depositphotos
Po pozoruhodně rychlém vývoji jsou dvě vakcíny na covid-19 téměř připraveny k použití. Obě používají technologii zvanou messenger RNA (mRNA), která byla studována po celá desetiletí v různých formách, ale nikdy nebyla použita v komerční vakcíně.

Společnosti Pfizer a Moderna, které stojí za dvěma nejslibnějšími vakcínami proti koronaviru, staví svoje rychle vyvinuté vakcíny na dlouhých letech výzkumu. Ale co je tedy mRNA? A bude tato technologie skutečně tajnou zbraní, která zachrání svět před koronavirem?

Co je mRNA

Začněme u toho, co vlastně dělá genetika. Dodává genetickou informaci do částí vašeho těla, obvykle proto, aby přepsala nebo vymazala genetickou informaci, která tam již je. Vaše tělo tedy mRNA běžně přirozeně vyrábí a používá. Jedná se o jeden ze tří druhů ribonukleové kyseliny (RNA), které všechny spolupracují na přenosu čisté genetické kyseliny deoxyribonukleové (DNA) do proteinů ve vašem těle.

Představte si DNA jako soubor určený jen pro čtení ve vašem počítači. Řekněme, že spustíte instalační disk CD-ROM pro Microsoft Word 2000 v počítači se systémem Windows XP. Když se disk spustí, zkopíruje všechny potřebné soubory do vašeho počítače a původní soubory zůstanou nedotčené. Takto RNA "přepisuje“ DNA pokyny do prvních kroků šíření těchto genů ve vašem těle.

To znamená, že správný druh terapeutické chemické interference může vaše tělo přimět k přesvědčení, že DNA říká něco jiného, než ve skutečnosti dělá. V tomto případě je to způsob, jak potlačit šíření škodlivých genů.

Na co se mRNA již používá

V roce 2018 americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil jeden z prvních léků na mechanismu RNA. Používá se na léčbu dědičné transtyretinem zprostředkované amyloidózy (hATTR), což je vzácná, ale zničující genetická porucha.

"Za normálních okolností produkují játra protein zvaný transthyretin (TTR), který se používá k transportu vitaminu A a proteinu štítné žlázy v těle," vysvětluje úřad FDA. "Lidé s hATTR mají mutaci v genu, což znamená, že protein TTR produkovaný játry je defektní a nestabilní."

A přesně v takovém případě zasahuje RNA. Účinně nahrazuje poškozený soubor v DNA a zajišťuje, že následné TTR proteiny budou méně pravděpodobně nestabilní a poškodí tělo. Tito pacienti ale na svůj lék mívají imunitní reakci, takže léčba je podmíněna užíváním steroidů či antihistaminik.

Jak bude fungovat vakcína mRNA

Pfizer i Moderna mají vakcíny na bázi mRNA prakticky připravené pro celosvětové použití. Není to ale jediný druh vakcíny, desítky dalších vakcín jsou v pokročilém vývoji po celém světě. A je také důležité říci, že se dosud žádná mRNA vakcína nikdy nedostala na trh, i když už tu takové pokusy byly. Pokud tedy budou schváleny, budou opravdu prvními vakcínami tohoto druhu.

Obě firmy navrhly malý kousek genetického kódu, který by bylo možné nasadit do buněk ke stimulaci imunitní odpovědi na koronaviry. Tyto dvě vakcíny se liší svou chemickou strukturou a tím, jak jsou látky vyráběny a rovněž tím, jak dodávají mRNA do buněk. Obě vakcíny ale shodně vyžadují dvě očkování s odstupem několika týdnů.

Imunitní odpověď je nějakým způsobem geneticky zakódována, což znamená, že pokud DNA nemá schopnost na covid-19 odpovědět, syntetická mRNA se může pokusit přimět tělo, aby tuto odpověď vyrobilo.

Pokud je mRNA tedy tak skvělá, co vyvolává otazníky? Vakcína sice skvěle funguje v klinických testech, kde jsou všechny okolnosti přísně kontrolovány, a to se přesně nebude dít v reálném životě. Vakcíny navíc v obrovských milionových počtech budou muset cestovat po celém světě, přičemž navíc mají přísná kritéria pro skladování. Není tajemstvím, že jedna z vakcín vyžaduje uskladnění v minus 70 stupních Celsia. Podaří se například toto při tak masivních dodávkách plně zajistit? A to je jen jedna z nezodpovězených otázek... Dále čtěte: Vědci odhalili záhadný gen v genetickém kódu koronaviru SARS-CoV-2.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008