Australská rodina našla na svém vánočním stromku živou koalu

 Země a Příroda 
08. prosince 2020 17:42 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Koala toužila po vánoční atmosféře Amanda McCormick
I koaly chtějí mít Vánoce, jak se přesvědčila jedna australská rodina. Když se její členové vrátili domů z práce, našli doma nepořádek a na vánočním stromku zavěšenou koalu.

Modré, stříbrné a růžové ozdoby ze stromečku se válely všude po obývacím pokoji a když vzhlédli na stromek, uviděli tam trůnící koalu.

"Myslela jsem si, že je to vtip,“ řekla The Guardian Amanda McCormick. „Myslela jsem, že jedno z mých dětí tam umístilo plyšovou koalu jako vtípek, ale ona byla skutečná.“

Koala chtěla na stromku posvačit

Koala se před šokovanou rodinou dokonce pokoušela okousat větve stromku, ale ten byl umělý, takže si musela nechat zajít chuť. Místo svačiny si následně ve stromku udělala pohodlí.

Australské rodiny jsou na koaly zvyklé, a tak vědí, že není radno se pokoušet je chytit. Proto McCormickovi zavolali záchrannou službu, která jejich příběhu nejprve nechtěla věřit.

"Nejdřív si mysleli, že se stali obětí vtipkování. Ale naše koala si skutečně chtěla užít vánoční atmosféry a chvíli nám trvalo, než jsme operátorku na lince záchranné služby přesvědčili, že je to pravda," vyprávěla Amanda.

V Austrálii nejsou takové události výjimečné

Například v roce 2016 si žena v Melbourne všimla, že dlouhá girlanda na jejím vánočním stromku je ve skutečnosti metr dlouhý had.

V tomto srovnání je koala objímající vánoční strom mnohem příjemnější záležitostí. Ale jak roztomilé by se toto setkání mohlo zdát, rostoucí přítomnost koal na australských předměstích není dobrým znamením.

V průběhu let se koaly začaly na adelaidských předměstích vyskytovat stále více, protože Austrálie přichází i kvůli požárům o velké lesní plochy. Dnes jsou koaly zranitelným druhem vyskytujícím se v předměstských aglomeracích a někdy i v domech. V loňském roce se v Adelaide Hills žena probudila a našla koalu sedět na gauči a kontrolovat její stojan s cédéčky. V jednom zvlášť horkém dni roku 2019 byla koala dokonce nalezena, jak se chladí na kožených sedadlech klimatizovaného vozu.

Naštěstí byla všechna tato setkání celkem přátelská, ale odborníci varují, že koaly nejsou tak jemné, jak vypadají. Když se k nim člověk přiblíží, koaly se cítí ohroženy a někdy mohou být docela agresivní. A to samé platí i pro domácí zvířata, zejména pro psy. Koaly totiž mají velmi dlouhé drápy a hodně ostré zuby a obojí umí v případě ohrožení použít. Dále čtěte: Dále čtěte: Konec triasové doby zabil vše v mořích a přinesl milion let dešťů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod