Kam zmizela všechna voda z povrchu Marsu? Astronomové jsou možná blízko odpovědi

 Vesmír 
08. prosince 2020 07:37 / Radek Chlup
  3
📷
3 fotografie v galerii
Voda na Marsu se v jeho ionosféře rozděluje GSFC/NASA, LASP/CU
Kam zmizela všechna voda z povrchu Marsu? Astronomové jsou již možná hodně blízko odpovědi. Sonda NASA totiž detekovala vodu v horní atmosféře rudé planety, kde jsou pak její atomy vodíku a kyslíku velmi rychle roztrhány.

Mars známe jako vyprahlou, pustou planetu. V současnosti se pozornost astronomů zaměřila pod jeho povrch, kde byla nedávno detekována kapalná jezera. I povrch planety byl však kdysi plný vody. Předpokládalo se, že tato voda na Marsu mizela pomalu a stabilně z důvodu, že ji v nižší atmosféře rozdělovalo sluneční světlo. 

Jenomže sonda MAVEN, která Mars obíhá už od roku 2014, nyní detekovala molekuly vody v jeho ionosféře (v nadmořské výšce asi 150 kilometrů). Molekuly vody bychom hledali tak maximálně v nadmořské výšce 80 kilometrů, kde byly dříve detekovány. 

Na Marsu se voda ztrácela velice rychle 

Na tomto atmosférickém vrcholu je obrovské množství nabitých molekul, díky nimž tam dochází k chemickým reakcím, zejména pak v kontaktu s vodou. Voda se tam velice rychle rozděluje. Atomy vodíku při procesu, který trvá pouhé čtyři hodiny, odplouvají pryč. Průběh má desetkrát větší rychlost než dříve známé způsoby, jak může Mars ztrácet vodu. 

„Zcela to mění způsob, jakým  jsme si mysleli, že se vodík ztrácí do vesmíru,“ uvedl planetární chemik Shane Stone z Arizonské univerzity v Tusconu. 

Kromě toho má na proces vliv i sezonnost marťanského počasí. Zejména pak prachové bouře mohou vodu náhle zvedat do ještě větších výšek. 

Mars tedy ztrácel vodu velice rychle. Stone s kolegy propočítal, že Mars mohl za poslední miliardu let ztratit ekvivalent 44 centimetrů globálního hlubokého oceánu. Dalších 17 centimetrů pak při každé prachové bouři. 

Mohlo by to vysvětlit, kam se na Marsu poděla všechna ta voda, která tvarovala jeho povrch. Pořád ale není jisté, že jde o hlavní příčinu. Je to jen začátek dalších výzkumů, které by mohly přinést konečné výsledky. Psali jsme také: Vědci poprvé detekovali na Marsu obrovské pohybující se písečné vlny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít